HIZLI
TEKLİF AL

Algoritma Nedir?

Algortma Nedir? Algoritma nereden çıkmıştır? Nasıl Çalışır ve Ne işe Yarar? Algoritma hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyunuz.

Algoritma bir problemi çözmek ya da bir görevi tamamlamak için doğru sıralanmış en iyi talimatlar listesidir. Günlük hayattan algoritmaya örnek verecek olursak evden çıkmadan çorabınızı ve ayakkabınızı giymeniz gerekecek. Eğer siz önce ayakkabınızı sonra da çorabınızı giyerseniz çok saçma bir durum söz konusu olacak. 

Algoritmalarda bir bilgisayarı görevi tamamlaması ya da problemi çözmesi için verilen talimatlar listesidir. Diğer bir deyişle bilgisayar programlama terimlerinde algoritma belirli bir problemi çözmek ya da görevi tamamlamak için belirlenmiş talimatlar dizisidir.

 

Algoritma Nereden Çıkmıştır?

Algoritma 9. yüzyılda Özbekistan’ın Harezm şehrinde doğmuş Harizmi ya da tam adı ile Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizm’in ilk algoritmik çalışmaları ortaya koyması ile oluşmuştur. Matematik, gökbilim, coğrafya ve algoritma üzerine çalışmış Harizmi’ye Algoritmanın babası da diyebiliriz.


Algoritma Nasıl Çalışır?

Algoritmalar bilgisayar kodlarında yazılmaz. Programlama dilleri bir bilgisayar tarafından yürütülen algoritmaları ifade etmek için kullanılır.

Algoritmalar bir dizi talimat içerdiği gibi başlangıç girdisi kullanır. ilk veri olarak kullanılan başlangıç girdisi karar vermek için kullanılır. Girdi verileri karar verme süreçlerini içeren bir dizi talimat ve hesaplama süreçlerinden geçirilir. Algoritma tamamlanırken son adımda bir çıktı verir bu da algoritmanın sonucu olarak gösterilir.

Mesela bir arama motoru algoritması şu şekilde çalışmaktadır. Bu algoritmada girdi olarak kullanıcının aradığı anahtar kelime kullanılır. İlgili web sayfaları ve arama sonuçları için ilişkili veritabanı aranır ve sonuçlar çok hızlı bir şekilde kullanıcıya gösterilir. Google’ın eşsiz ve rakipsiz olmasının en büyük nedeni en iyi arama motoru algoritmasına sahip olmasıdır. 100’lerce farklı kritere sahip Google Arama Motoru algoritması sayesinde Google üzerinde arama yapan kullanıcılar en alakalı sonuçlara anında ulaşmaktadır.

Google bugün "GOOGLE" olduysa algoritması sayesinde olmuştur. Google’ın eşsiz algoritması kullanıcılara harika bir UX (Kullanıcı Deneyimi) sunduğu için dünyada en çok kullanılan arama motorlarında GOOGLE açık ara farkla 1. sırada yer almaktadır.


Algoritma Örneği

3 sayının ortalamasını almak için algoritma

  • 3 sayı girdisi alın
  • +operatörü ile 3 sayının toplamını alın
  • / operatörü ile de toplamı üçe bölün ve sonucu gösterin.

 

Algoritma ve Patent

Günümüzde yazılımlar birçok algoritma kullanmaktadır. Hatta birçok uygulama ve program birbirleri ile benzer algoritmalar kullanmaktadır. Ancak algoritmalara başlı başına patent verilmesi uygun görülmemiştir. Algoritma bir sorunun nasıl çözüleceğini belirten bir dizi talimat listesi olduğu için Amerika Birleşik Devletlerinde tek başına patent verilmeye uygun görülmemiştir.

Algoritmanın süreci kapsamadığı ve sadece yönlendirme iddiasında bulunan talimatlar olduğu vurgulanarak patent verilmesi uygun görülmemiştir. Yazılım algoritmalarına patent verilmesi bu noktada son derece tartışmalı bir hale gelmiştir. 

Microsoft, Apple, Google gibi çok büyük şirketler için algoritma çok ciddi bir ticari sırdır. Google’ın algoritması keşfedildiği takdirde diğer arama motorları da Google’a benzer algoritmalar geliştirerek Google’ın pazar payını ciddi ölçüde düşürebilir.