HIZLI
TEKLİF AL

Bootstrap Nedir?

Bootstrap nedir? Ne İşe Yarar? Bootstrap'ın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bootstrap İle Neler Yapılabilir? ve Nasıl Öğrenilir? Bootstrap hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Bootstrap Kütüphanesi Nedir?

Bootstrap Duyarlı ve mobil öncelikli web siteleri tasarlamak için en yaygın kullanılan css framework (çerçevesidir.)

 

 

İçindekiler

Şimdi Bootstrap’ın tam olarak ne olduğu ve hangi amaçla kullanıldığından bahsedelim. Bootstrap, mobil öncelikli duyarlı web tasarım projelerini hızlı bir şekilde kodlamanız için sizlere birçok duyarlı yapı ve element sunmaktadır. 

En son versiyonu olan bootstrap 5 CSS grid ve flexbox seçenekleri ile hazırlanmıştır. Çok kullanışlı ve esnek grid (ızgara) yapısı sayesinde çok az CSS kodu yazarak hızlı bir şekilde mobil uyumlu web site tasarımları oluşturabilirsiniz. 

Bootstrap içerisindeki javascript kütüphanesi sayesinde açılır menü,  slider, mobil menu, accordion dropdown buttons, tab menü gibi bir çok işlevsel elemanı da size sunmaktadır. Bootstrap’ın size verdikleriyle yetinmek istemezseniz de küçük CSS ve javascript dokunuşları ile tasarımlarınızı istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. 

 

Kısaca bootstrap Nedir?

Bootstrap Mobil Uyumlu (Responsive) web site tasarımları oluşturmak için en yaygın kullanılan css ve javascript kütüphanesidir. 

Bootstrap Kim Tarafından Geliştirilmektedir?

2013 Yılında eski Twitter çalışanları Mark Otto ve Jacob Thornton  tarafından açık kaynaklı olarak geliştirmeye başlayan bootstrap günümüzde 5. versiyonu ile dünyadaki en çok kullanılan ön yüz tasarım kütüphanesidir. Bu sebepten dolayı da Twitter Bootstrap olarak ta bilinmektedir.

Tercih Yazılım olarak Bootstrap'ı 2013 yılından beri tüm web tasarım projelerimizde kullanmaktayız.

Bootstrap Nasıl Kullanılır?

Bootstrap kütüphanesini web projelerinizde kullanmak ücretsiz ve bir hayli kolaydır. ilk olarak yapmanız gerek tek şey bootstrap’ın resmi sitesi getbootstrap.com adresini ziyaret etmektir. Bootstrap’ın resmi sitesi üzerinden dosyalarını paket olarak indirebilir ya da CDN olarak hızlı bir şekilde web sayfalarınıza ekleyebilirsiniz.

Bootstrap içerisinde HTML, CSS ve Javascript dosyalarını barındırmaktadır. Bootstrap web projenize dahil ettiğinizde içerisindeki özellikleri ve elementleri kendi web sayfanızda ücretsiz olarak ömür boyu kullanabileceksiniz. 

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrapı web sayfalarınıza eklemek yeterli olmayacaktır. Bootstrap bir kütüphanedir ve bu kütüphaneyi kullanmak için içinde neler olduğuna ve neyin nasıl yapıldığını öğrenmeniz gerekecektir. Ancak burada telaş etmenizi gerektirecek bir nokta yoktur. A’dan Z’ye kesinlikle öğrenmenize gerek yoktur temel mantığını anladığınızda bootstrap’ın resmi sitesi üzerinden ihtiyacınız olan componentleri ve özellikler kopyala yapıştır olarak prjenize dahil edebileceksiniz.

Kısaca bootstrapı en iyi ve en hızlı şekilde öğrenmek için hemen basit bir web projesi yapmaya başlayın. İlk önce web site üzerinde size sunulan özellikleri  ve class yapılarını inceleyin. Sitedeki örnekleri incelediğinizde bootstrap ile neler yapabileceğinizi görebileceksiniz.

 

Bootstrap İle Neler Yapılabilir?

  • Tamamen Duyarlı (Mobil Uyumlu) Web Sayfası
  • Carousel özelliği ile sliderlar ve kayan yazılar yapabilirsiniz.
  • Accordion yani tıklayınca açılan alanlar tasarlayabilirsiniz Özellikle Sık sorulan sorular gibi kısımlarda bu özellik çok yaygın kullanılmaktadır.
  • Birbirinden farklı buton tasarımlarına çok kolay bir şekilde sahip olursunuz.
  • Bootstrap ile kurumsal web tasarım projeleri yapabilirsiniz.
  • Bootstrap ile kişisel blog hatta eticaret web tasarımları bile yapabilirsiniz.

Neden Bootstrap Gibi Bir Framework Kullanmalısınız?

Bootstrap içerisinde birçok eklenti ve modül barındırmaktadır. Bu kütüphane hakkında kendi web sayfasında birçok dökümantasyon bulabileceğiniz gibi internet ortamında birçok Türkçe ve yabancı kaynak ta bulunmaktadır. Çok büyük bir topluluk tarafından yıllardır kullanılan bir responsive framework olduğu için internet ortamında çok fazla bootstrap ile kodlanmış hazır kodları da web sayfanızda kullanabileceksiniz.

Bootstrap’ın Avantajları Nelerdir?

  • Hızlı ve etkili bir şekilde mobil uyumlu web sayfaları hazırlamanızı sağlar.
  • Duyarlı ve esnek yapısı sayesinde her cihaz için tasarımınızı ayarlayabilirsiniz.
  • Tarayıcılar arası uyumluluğu sayesinde tüm cihazlarda ve tüm modern tarayıcılarda iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturabilirsiniz.
  • Bootstrap öğrenmek ve yapısına hakim olmak web ajanslarında aranan bir kriter olduğu için size iş ve kariyer fırsatları da sunacaktır.
  • Çok büyük bir kullanıcı topluluğuna sahip olduğu için sorun yaşamanız halinde çözümlerini internet ortamında bulmanız çok kolay olacaktır.
  • Bootstrap içerisindeki bileşenleri ihtiyacınıza uygun ayrıştırılabilir ve gereksiz kullanılmayan kod satırlarından kurtulursunuz.
  • Çok fazla ücretsiz ve profesyonel web şablonları ve eklentiler mevcuttur.

 

Bootstrap Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Geleneksel tasarımların dışında bir web tasarım projesi inşa ediyorsanız oldukça fazla özelleştirme ve bootstraptan gelen stilleri geçersiz kılmanız ya da yeniden yazmamız gerekebilir.
  • Farklı tasarımlar oluşturmanız gerektiğinde tasarımlarda ekstra fazladan css kodları yapmanız gerekebilir. Aksi takdirde tüm tasarımlarınız birbirine benzeyecektir.
  • Bootstrapın 5.0’dan eski versiyonlarını kullanmanız gerektiğinde jquerye bağımlı projeler inşa etmeniz gerekir. React ve Vue js projelerinde bu sizi zorlayacaktır. Ancak 5.0 versiyonunda Bootstrap bu sorunu ham javascript kullanarak ortadan kaldırmıştır.