CTA (Call To Action) : Tanımı
Call To Action Nedir?
CTA (Call To Action) “Harekete Geçirici Mesaj” Demektir. En önemli pazarlama stratejilerinden biri olan CTA öğeleri birçok mecrada kullanılmaktadır. Aslında çoğu şirket CTA (Call To Action) ifadesinin tam olarak ne olduğunu ve önemini bilmeden satış ve pazarlama stratejilerinde kullanmaktadır.
Call To Action tasarımları ve mesajları günümüzde en yaygın olarak broşürlerde, web site içeriklerinde, Google Reklam bannerlarında, sosyal medya pazarlamasında ve billboard reklamlarına kadar bir çok yerde kullanılmaktadır.
CTA Tam Olarak Nedir?
CTA lar özünde müşterileri harekete geçirici ve yönlendirici özellikler taşımaktadır. "Hemen satın al", "sınırlı sayıda stoklar", "24 saat fırsat ürünü", "şimdi başla", "hemen kaydol" gibi harekete geçirici mesajlar içeren tüm görsel ve yazılı ifadeleri kapsamaktadır.
Web sitenize giren müşterilerinizin bir sonraki adımda ne yapacağına karar vermesini kolaylaştırmanız gerekecektir. Müşteriler genellikle kararsız ve ertelemeci davranmaktadır. CTA (Call To Action) harekete geçirici ifadeler de tam da bu noktada müşterilerinizin satın almasını ertelemek yerine hızlı bir şekilde satın almalarını ya da istediğiniz eylemi yapmalarını sağlamak amacıyla oluşturulmaktadır.
Günümüzün satış uzmanları belirli cümlelerin ve belirli ifadelerin müşterilerin satın alma sürecini olumlu yönde etkilediğini kabul ediyor. Müşteriyi satış döngüsü içerisinden geçmesini sağlayacak her ifade CTA olarak kabul edilebilir. “Nakit mi, Kredi Kartı ile Ödemek İstersiniz” gibi satış kapama cümleleri satın alma sürecini hızlandıracaktır.
CTA (Call to Action) Kurumsal web tasarım çalışmalarında çok büyük önem taşımaktadır. Markaların web siteleri yüksek trafiğe sahip oldukları için sürekli CTA dönüşüm ölçümlerinin iyileştirilmesi ve izlenmesi gerekir.
Müşteri adaylarınızı satın almaya teşvik etmek zor bir süreçtir. Tüketiciler günümüzde çok daha şüpheci ve marka ya da satış pazarlamacı tarafından yönlendirilmekten hoşlanmıyorlar. Yani kısacası günümüzde artık tüketiciler klişeleşmiş satış pazarlama sözcüklerinden ve satış baskısı yapılmasından hoşlanmıyorlar.
Tecrübeli satış eğitmenleri müşterilerinizi anlayarak ve onlarla yakın ilişkiler kurarak güven ortamı oluşturmanın en önemli unsur olduğunu vurgulamaktadır. CTA (Call To Action) harekete geçirici mesajları kullanırken müşterilerinizi anlayarak onlara gerçekçi ve doğal mesajlar sunmak çok önemlidir.
CTA (Call to Action) Neye Yarar?
"Hemen tıkla", "Hemen başla", "şimdi tıkla" gibi çok bir anlam içermeyen mesajları tek başına kullanmak başarısız olacaktır.
Günümüzde CTA lar en çok dijital ortamda butonlar, gömülü reklam bannerları ve eylem cümleleri içeren tasarımlar olarak yer almaktadır.
Kullanıcılarınızı bir müşteri adayına dönüştürmek istiyorsanız web sitenizde form alanları oluşturarak harekete geçirici mesajlarınızla birlikte sizi arayalım formları tercih edebilirsiniz.
Web sitenizde bir ürünün çok daha hızlı bir şekilde satılmasını istiyorsanız, etkili kampanyalar hazırlayarak “Günün Fırsatı”, “Son 24 Saat”, “300 Ürün İle sınırlı” “Alana Yanında Bedava” gibi harekete geçirici mesajlar hazırlayarak profesyonel ve güven veren tasarımlar oluşturmanız gerekecektir.
En Etkili Call To Action Örnekleri
01) Banner Form
Web sayfasınının açılışında en üstte çarpıcı bir görsel ve slogan eşliğinde önümüze gelen talep formudur. Landing Page (açılış sayfaları) tasarımlarında çok sık bu CTA örneğine yer verilmektedir.
02) Banner Slider Düğmeleri
Banner alanında etkili mesajlar ile “Hemen Başla”, “Ücretsiz Dene”, “Keşfet” gibi buttonlar ile birlikte kullanılmaktadır
03) Blog İçeriklerini Tanıtmak İçin
Yeni yazdığınız blog içeriklerini yüksek trafik alan alakalı blog yazılarınızın içerisine kısa bir özet olarak ekleyebilirsiniz. Kullanıcıların web sayfanızda daha çok vakit geçirmesini sağlar ve yeni içeriklerinizin Google’da daha hızlı sıralanmasını sağlamış olursunuz.
04) İçeriklerinizin Arasında Kullanılan CTA Mesajları
İçeriklerinizin arasında kullanıcıya temel bilgiyi sunduktan sonra harekete geçmesini sağlayacak “Hemen Başvur”, “Teklif Al” gibi harekete geçirici Call to Action mesajlarına yer verebilirsiniz.
05) E-Bülten Kayıtlarını Artırmak İçin CTA Ekleyin
Dijital pazarlama ve yeniden pazarlama performanslarını ve dönüşümlerini artıran önemli bir oyuncu da mail marketing tir. Kullanıcılarınızın E-Bültenlerinize kayıt olması için harekete geçirici mesajlara yer verin. “Fırsatlarımızdan ilk Siz Haberdar Olun”, “Yeni İçeriklerimizi Kaçırmayın” gibi cümleler ile müşterilerinizden dönüşüm elde edin.
06) Sosyal Medya Takipçilerinizi Artırmak İçin
Kullanıcılarınızın sizi takip etmesini sağlayarak onlara yeni ürün ve fırsatlarınızı sunmaya devam edebilir ve hedef kitlenizi ciddi ölçüde büyütebilirsiniz.
07) Sayfanızın Paylaşılmasını Sağlayın
Kaliteli içeriklerinizin daha geniş kitleye ulaşması için okurlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin. “Bizi Paylaşarak Kitlemizin Genişlemesine Destek Olun” gibi CTA lar ile içeriklerinizin viral bir şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan sizin içeriklerinizin gerçekten paylaşmaya değer olduğudur. Özenli ve değer katan içerikler hazırladığınız takdirde kullanıcılarınız içeriklerinizi çok faydalı ve güvenilir buldukları için paylaşacaklardır.
CTA (Call To Action) Avantajları?
01) Kullanıcıları İstediğiniz Amaca Yönlendirir!
Web sitenizde “Hemen Kaydol”, “Şimdi Başla”, “Ücretsiz Teklif Al” gibi harekete geçirici mesajlar olmadığı sürece kullanıcılarınız ve potansiyel müşterileriniz bir sonraki adımda ne yapmaları gerektiğine karar vermeyebilir. Bazen ürününüzü ve hizmetinizi satın almak isteyen bir kullanıcı web sitenizde bir “Harekete Geçirici Mesaj” olmadığı için bir sonraki adımda size nasıl ulaşacağını keşfedemen web sitenizden çıkabilir.
02) Kullanıcılarınızdan Dönüşüm Elde Edersiniz
Web sayfanızı ziyaret eden bir kullanıcı eklediğiniz CTA’ya yanıt verdiğinde dönüşüm elde etmiş olursunuz. Bazı yazılım araçları ile kullanıcıların web sayfalarında hangi butonlara tıkladığını ve hangi sayfadan nereye gittiğini anlayabilirsiniz. Ve bu elde ettiğiniz veriler ile dönüşüm oranlarınızı hesaplayabilir ve iyileştirebilirsiniz.
03) Karar verme sürecini Hızlandırın ve Kafa Karışıklığını yok edin!
CTA Harekete geçirici eylem mesajlarının en önemli amacı da kullanıcılarının karar verme sürecini yönlendirerek kafa karışıklığını yok etmektir. Etkili ve yerinde kullanılan bir Call To Action kullanıcılarınızın potansiyel müşterilerinize dönüştürme sürecini hızlandıracak ve satışlarınızı artıracaktır.
04) Hedef Kitlenizi Büyütün
Bazen CTA’lar düşündüğünüzden çok daha basit ve uzun vadede çok etkili satışlar kazandırabilir. Örnek olarak “Bizi İnstagramdan Takip Edin!”, “Kampanyalarımızdan İlk Siz Haberdar Olun!” gibi basit cümleler de “Bizi Arayın” ya da “Hemen Satın Al” gibi etkili olabilir. Mail bülten listelerinizi ve takipçilerinizi genişleterek pazarlama hedeflerinizi büyütebilirsiniz.
Web Tasarım Nedir?
Web tasarım kavramı nedir ve nasıl yapılır? Hangi kriterlere sahip olması gerekir? Web site tasarım fiyatları ve web tasarım hakkında A'dan Z'ye tüm bilgileri bu yazımızda bulacaksınız.
Devamını Oku05) Kullanıcılarınızı İhtiyaçlarına Göre Yönlendirebilirsiniz
Web sitenizin her sayfası farklı içerik ve sunumlara sahip olacağı için her sayfada aynı kalıplaşmış CTA mesajlarını kullanmanız yetersiz olacaktır. Kullanıcılar ihtiyaç duyduğu içerikler ile ilgilenirken onları ihtiyaçlarına göre yönlendirmek çok akılcı bir strateji olacaktır. Kullanıcıların ihtiyaçları ile alakalı CTA mesajlarına yer vermek dönüşüm oranlarınızın da artmasını sağlayacaktır.
Call To Action Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
01) Mesajınızı Sayfanın Doğru Yerinde Konumlandırın!
Çok güçlü harekete geçirici mesajlara sahip olabilirsiniz ama kimsenin görmediği ve etkileşime girmediği alanlarda bulunan CTA’lar size bir fayda sağlamayacaktır. Genellikle kullanıcıların yaptığı en yaygın hatalardan biri şudur; Arama motorlarında önde çıkmak için günlerce uğraşarak uzunca bir içerik hazırlarlar ve Call To Action mesajlarını ve tasarımlarını sayfanın en alt kısmına koyarlar.
Kullanıcının bu mesajları görebilmesi için içeriği sonuna kadar okuması gerekecektir. Bunu aşmanın en kolay yolu ise kullanıcılara CTA mesajlarını içeriklerin en alakalı kısımlarında sunmaktır. İçeriğin başlangıcında ya da ortalarına doğru konumlandırmak çok daha fazla kişininin eylem mesajlarınızla etklileşime girmesini sağlamaktır.
02) CTA ların Mesajı Kısa ve Net Olmalıdır
Call to action mesajlarında verdiğiniz mesajlar daha büyük puntolu, kısa ve net olmalıdır. “İşinizi Bugün Büyütmeye Başlayın”, “Bugüne Özel İndirimleri Kaçırma”, “300 Adet Stokla Sınırlı Fırsatı Kaçırma” gibi kullanıcıyı yönlendirici ve hemen harekete geçmesini sağlayacak akıllı mesajlar yazmanız gerekir.
03) CTA Tasarımlarınız Karmaşık Olmamalıdır?
CTA mesajları site içeriğinizden ve içeriğin akışından muhakkak farklı olmaldır. Ancak Harekete geçirici mesajlar üzerinde tüm detayları yazma hissi duyuluyor. bu şekilde hazırlanan tasarımlar ve mesajlar işi kolaylaştırmak yerine daha karmaşık bir hale getirmektedir. En iyisi sade bir mesaj ile kullanıcıya net mesajları vererek biraz da olsa merak uyandırmak kullanıcıyı harekete geçmeye daha çok teşvik edecektir.
CTA Dönüşümlerini Artırmak İçin Neler Yapılmalı
01) Kullanıcıların Size Güvenmesini Sağlayın!
Web sitenizin içeriği, tasarımı ve kullanıcı deneyimi (UX) kullanıcıya güven veren ve en önemli unsurdur. İyi bir web siteye sahip olmak her zaman Call to Action dönüşümlerinizi artırmanıza katkı sağlayacaktır.
02) İçerik Pazarlamasına Özen Gösterin
Öncelikle kullanıcılarınızın ürün ve hizmetlerinizi doğru anlaması ve güven duyması için içeriklerinizi ve görsellerinizi özenli bir şekilde hazırlamanız gerekir. İade koşullarınızı, garanti süreçlerinizi, sık müşteri soruları kısımları ve ayrıntılı ürün açıklamalarını içeriğinize doğru bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun.
03) Mobil Cihazlar İçin Doğru Konumlamaları Belirleyin!
CTA stratejilerinde göz ardı edilen en büyük durumlardan birisi de mobil cihaz için Call to Action konumlarının ve tasarımlarının etkisiz kalmasıdır. Masa üstü cihazlar için harika bir tasarım hazırladınız fakat bu tasarım mobil cihazlarda küçülecek ve üzerindeki mesajın okunması çok zor olacaktır. Aslında bu noktada öncelikli hedeflerin mobil cihazlar olması gerekir. Çünkü mobil cihazlardan gelen kullanıcı trafiği çok daha fazla olacaktır.
04) Kullanıcı Yorumlarına Yer Verin!
Kullanıcıların güvenlerini kazanmak ve satın alma süreçlerini hızlandırmak için içeriğinizin ilgili yerlerinde kullanıcı yorumlarına ve başarı hikayelerine yer vermeye odaklanın. Kullanıcı yorumlarını
Call To Action Performans Ölçümü
CTA mesajlarınızın etkisini görmenin en iyi yolu dönüşümleri ölçmektir. Dönüşümleri organik trafiğiniz, Google reklam kampanyalarımız ya da başka bir platformdaki reklamlarınız için ayrı ayrı ölçümleyebilmekteyiz.
Dönüşüm Nedir?
Dönüşüm kısaca web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların istediğiniz eylemleri yerine getirmesine denilmektedir. Her eylem başına bir dönüşüm elde edersiniz ve bu şekilde dönüşüm oranlarınızı hesaplayarak CTA performansınız hakkında fikir edinebilirsiniz.
Örnek olarak : Hızlı Teklif Al formuna tıklayan bir kullanıcı formu doldurduktan sonra başarılı form sayfasına yönetecektir. Bu sayfa da şuna benzer bir ifade yer alması gerekir. “Teşekkürler, başvuru talebiniz bize ulaşmıştır. Müşteri temsilcimiz en kısa süre içerisinde size ulaşacaktır.” gibi bir ifadenin yazdığı başarılı form sayfasına ulaşan kullanıcı başvuru formunu doldurmuş ve CTA’nız için ya da reklam kampanyanız için dönüşüm elde etmiş olursunuz.
Dönüşüm ölçme yazılımlarını web sitenize ekledikten sonra dönüşümlerinizi ve dönüşüm oranlarınızı ölçmeye başlayabilirsiniz. Dönüşüm oranı da sayfanıza giren kullanıcılardan kaç kişiden dönüşüm elde ettiğiniz oranını vermektedir. Dönüşüm oranı = Dönüşüm Sayısı / Ziyaretçi sayısı dır.
Dönüşüm Değerleri Neden Önemlidir?
Dönüşüm değerlerini reklam kampanyanızın ve içerik pazarlamanızın başarı oranı olarak düşünebilirsiniz. Diyelim ki Google Reklam için Aylık 5000 TL bir bütçe ayırdınız. 2000 Ziyaretçi ve 200 dönüşüm elde ettiniz. Bu kampanyadaki dönüşüm oranınız 200/2000 = %10 olacaktır. Dönüşüm oranlarınızı artırmak için içerik pazarlamanızı ve CTA (Call To Action) harekete geçirici mesajlarınızı tekrar gözden geçirmeniz gerekecektir.
Web Tasarım ajansınızın UX design iyileştirmelerini düzenli takibi ve geliştirmesi CTA dönüşüm oranlarını büyük oranda etkilemektedir. CTA ve UX design (Kullanıcı Deneyimi) arasında doğrudan bir ilişki olduğu için kullanıcı deneyimi zayıf olan sitelerin dönüşüm oranları düşük olmaktadır.