HIZLI
TEKLİF AL

Web Tasarım Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Şirketinizin Web site tasarımı ve geliştirmesi için en uygun web ajansını nasıl belirleyebilrsiniz? Web tasarım ve geliştirme ajansınızı seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

 

 

Web Tasarım Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Muhtemelern yeni bir web siteye ihtiyacınız var ya da web sitenizin tasarımını yenilemeye ihtiyacınız varsa çalışacağınız web tasarım ajansını nasıl seçeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz.

İster kurumsal web siteniz olsun ister marka web siteniz olsun sonuçta web sitenizin geliştirmesinden ve tasarımından sorumlu olacak iyi bir web tasarım ajansı bulmanız gerekecek ve bu da  hedef kitlenizin markanız ya da şirketiniz hakkında ilk izlenimini verecektir. Dolayısı ile çok önemli bir karar!

Peki hangi web ajansı ile çalışmaya karar vereceksiniz? Web tasarım ajansını seçmeniz için size yardımcı olacak bir kılavuz hazırladık.  

 

1) Web Sİtenizden beklentilerinizi, ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi listeleyiniz.

Web Tasarım Ajansı Seçerken dikkat Edilmesi Gerekenler?

Öncelikle web siteniz sadece bir tasarım değil işinizin önemli bir parçası ve bir pazarlama aracı. Hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirlemeniz doğru web tasarım ajansını ve doğru web site projesini hayata geçirebilmeniz için çok önemli hatta zorunlu bir adımdır.

  • Web Siteniz İçin Bir Ön Çalışma ve Araştırma Yapın
  • Hedef kitlenizi yani potansiyel müşterilerinizi belirleyin
  • Belki konsept ve özellik olarak nasıl bir web siteye sahip olmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi değilsinizdir. Önemli gördüğünüz rakiplerinizin web sitelerini bir müşteri gözü ile inceleyin ve hoşunuza giden özellikleri ve konseptleri not alın.
  • Yaptığınız ön araştırmadan sonra biraz hayal gücünüzü kullanarak daha farklı nasıl özelliklere ve sayfalara ihtiyaç duyabileceğinizi belirleyin.
  • Web sitenizin tasarımının mobil uyumlu ve hızlı açılan bir sayfa olması gerekmektedir. 
  • Bütçenizi ve zamanınızı belirleyin: Web tasarım projenize ayırabileceğiniz bütçe ve zamanı belirleyiniz. Bütçenizden çok yüksek teklif veren web ajanslarını ekleyebilirsiniz. Tabi bu süreçte bütçe ve zaman konusunda biraz esneklik gösterebileceğinizi de unutmayınız. 

2) Bölgenizde ve Ülke Çapındaki Web Ajanslarını Araştırın

  • Bölgenizdeki ve ulusal çapta hizmet veren web ajanslarını inceleyin. Yakınınızda olan bir web tasarım ajansını ziyaret edebilir ve yüz yüze görüşme sırasında tüm sorularınızı sorabilirsiniz. 
  • Ulusal çapta ön plana çıkan web tasarım ajanslarını da inceleyin. Profesyonel web tasarım çalışması için fiyatlar ve süreçler değişkenlik göstermektedir. Temel ihtiyaçlarınızı ve başlangıç bütçenizi belirledikten sonra web tasarım ajanslarından projeniz için teklif isteyiniz.
  • Eğer büyük bir web projesine ihtiyacınız varsa bazı teknik konularda da bilgi sahibi olmanız ve gerekli cevapları öğrenmeniz gerekecektir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında web ajansını seçerken bilmeniz ve sormanız gereken teknik konulara değineceğiz.

 

3) Ajansların Deneyimlerini ve Referanslarını İnceleyiniz.

Web Tasarım Çalışmalarını İnceleyin

  • Doğru web tasarım ajansını seçerken her işte olduğu gibi ajansın daha önce tasarladığı ve geliştirdiği web siteleri inceleyiniz. 
  • Referans web sayfalarını hem desktop hem de mobil cihazlardan inceleyiniz. 
  • Yapılan çalışmaların mobil uyumlu olması ve kullanıcı dostu olması önemli bir konudur.
  • Belki büyük ve tecrübe isteyen bir web projeniz olabilir. Ajansın daha önce bu tarz bir çalışma yapıp yapmadığını öğrenin.
  • Başarılı ve dönüşüm kazandıran web sitelerin en önemli özelliklerinden bir de hızdır. Referans web site çalışmalarının hız testini yapınız. Google pagespeed ve GTmetrix gibi web site hız testi araçları ile web site url’ini kopyalayarak kolaylıkla hız testi yapabilirsiniz. 
  • Çalışmayı planladığınız web ajansının birkaç tane müşterisini aramaktan çekinmeyin. Web tasarım ve geliştirme uzun bir süreçtir. Çalışmaya ilk başladığınızda her şey yolunda gibi görünebilir ancak ödemenizi yaptıktan bir süre sonra bazı sorunlar ile karşı karşıya kaldığınızda kendiniz yalnız hisstemeniz çok kötü bir durum olacaktır. 
  • Varsa Google harita ve facebook yorumlarını inceleyiniz. Çok fazla olumsuz yorum alan web tasarım ajansları ile çalışmanızı tavsiye etmeyiz. 
  • SEO yani arama motoru optimizasyonu konusunda iyi bir noktaya gelmek istiyorsanız bunları başlangıçta belirlemeniz SEO konusunda uzman bir web ajansı seçmenizi de sağlayacaktır.

4) Bilmeniz ve Sormanız Gereken Teknik Konular?

  • Yazılım altyapısını ve sunucu alt yapılarını öğrenin: 
  • Evet belki bu kavramlar hiç aşina olmadığınız ve şu ana kadar hiç ilgilenmediğimiz konular. olabilir. Ancak büyük bir web projesi ya da yüksek hedefleri olan bir web site inşa etmek istiyorsanız bu konular hakkında bilgi sahibi olmanız sizi ileride zamandan ve paradan zarar etmekten kurtaracaktır. Web siteniz hangi yazılım altyapısı ile kodlanacak? Kodlarınız açık kaynaklı mıdır? 
  • İleride web ajansınız ile yollarınızı ayrılmanız gerektiği zaman web siteniz başka bir yazılımcı ve tasarımcı tarafında geliştirmeye müsait olacak mı? Web sitenizi kendi sunucunuza  ya da hostinginize taşıyabilecek misiniz? Bu soruların cevaplarını baştan bilmek ilerine ne gibi sorunlar ile karşılaşabileceğiniz ve bu sorunlar karşısında neler yapabileceğinizi belirler.
  • İstediğiniz gibi çok güzel bir web site oluşturdunuz. 
  • Fakat ilerleyen süreçlerde bazı konularda web ajansınız ile anlaşmazlıklar yaşadığınız için web sitenizi artık başka bir web ajansının geliştirmesini ve güncellemesini isteyebilirsiniz. Ya da ileride kendi ekibinizi oluşturarak başlattığınız web site projesini kendi bünyenizde geliştirmeye devam etmek te isteyebilirsiniz.

Bilmeniz gereken teknik konuları ve sormanız gereken sorular kısmını daha iyi anlamak için alttaki soru cevap kısmını inceleyiniz. 

Web Tasarım Ajansını Seçerken Sormanız Gereken Sorular Nelerdir?

Web Tasarım Ajansını Seçerken Sormanız Gereken Sorular

Web sitenizi hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kendi bünyenizde güncellemeler yapmak tabiki de günümüz teknolojisinde en doğal hakkınız. Size sundukları içerik yönetim sistemi ile hangi güncellemeleri yapabileceğinizi ve hangi güncellemeyi yapamayacağınızı da öğrenmeniz gerekir. Sonuçta ilerleyen süreçlerde web ajansının yapacağı her güncelleme de size ek bir maliyet getirecektir.

Eğer tüm süreçlerde sadece bir satış personeli ile muhatap oluyorsanız bazı teknik konularda sorularınız yetersiz cevaplanabilir. Zoom ya da Google Meet üzerinden yapacağınız online görüşmelerde yazılım, tasarım ve dijital pazarlama kısmından sorumlu arkadaşlarında toplantılara katılmasını rica ediniz.

SEO alanında başarı yakalamak için SEO uzmanı olan bir web ajansı ile çalışmanız gerekecektir.

Bir web ajansının SEO alanında tecrübeli olduğunu anlamak için önce kendi sektörünüzden başlayarak SEO referansları size başarı hikayesi olarak sunmalarını isteyin. Hangi web siteleri ile hangi anahtar kelimelerde Google’da kaçıncı sıraya geldiklerini size ayrıntılı bir şekilde anlatan bir web ajansı bu konuda doğru tercih olacaktır.

Ancak size başarılı bir SEO hikayesi sunamayan bir web ajansının da büyük ihtimalle SEO konusunda tecrübesinin olmadığını unutmayınız. SEO konusunda çok bilgi sahibi gibi ve kendilerinden çok emin gibi konuşabilirler fakat SEO tecrübeleri yoksa bu bilgilerin çoğu hatalı ve gereksiz olabilir.

Size ya da personelinize web site yönetim panelini nasıl kullanmanız gerektiğini gösterecekler mi? Bu alanda size bire-bir eğitim vermeseler bile web sitenizi kendiniz yönetmek isterseniz takıldığınız bir yerde size nasıl yardımcı olacaklarını bilmeniz gerekir. Yönetim paneli kullanımı hakkında eğitim videoları ve dökümantasyonlarının olması da size bu konuda yardımcı olacaktır.

Bu konu çok önemli bir konu. Web sitenizin güvenliği ve sorunsuz çalışması dijital pazarlama süreçlerinin yanı sıra marka itibarınız için de büyük bir önem taşımaktadır. Güvenlik önlemleri ve yazılım hataları konusunda ücretsiz güncelleme sunacaklarından emin olunuz.

Aslında bu sorunun cevabını önceki sorularda vermiştik. Ancak önemli bir konu olduğu için ve kesinlikle bilmenizde fayda olduğu için tekrar yazmak istedim. Bu sorunun yanıtını öğrenmeniz ileri de böyle bir durumla karşılaştığınızda nasıl bir çözüm bulabileceğiniz konusunda size bilgi verilecektir. Eğer alt yapısı tamamen size ait bir web site inşa edilmesini uygun görüyorsanız geliştirici ekibinden açık kaynaklı ya da wordpress gibi açık kaynaklı hazır altyapıları kullanmalarını isteyiniz.