HIZLI
TEKLİF AL

Web Tasarımcı Kime Denir?

Web tasarımcı nedir, web tasarımcı ne yapar, web tasarımcı nasıl olunur? Web tasarımcı ile web geliştirici arasındaki farklar nelerdir? Front-end developer ve web tasarımcı arasındaki farklar nelerdir?

Web Tasarım Uzmanı Nedir?

Web tasarım alanında uzman olmak isteyenler ve  web tasarımcıların tam olarak  ne iş yaptığını öğrenmek isteyenler tüm ayrıntısı ile öğrenmek için yazımızı okuyunuz.

Web tasarımcı ya da web tasarım uzmanı ikisi de aynı kavramlardır. Web tasarımcılar bir web sitenin dış görünümü yani ön uç tasarım kısmından sorumlu olan kişilerdir. Web tasarımcılar bir web sitenin metinlerinden, görsellerinden, video ve animasyon gibi kısımlarından sorumlu olurlar. Tüm bu öğeleri etkili bir tasarımda hazırlayarak hayata geçirirler. 

Web tasarımını 2 kısıma ayıracak olur isek;

1. Kısım Web tasarım çizim aşaması: Bu aşamada web sitenin arayüz tasarımı hazırlanır, Photoshop, Adobe XD, Sketchup gibi programlarda web tasarımcı ya da UI Designer kullanıcı arayüzünün çizimini hazırlar.

2.Kısım : Çizilen Arayüz tasarımının kodlanması kısmıdır. Tüm web siteler HTML ve CSS kullanarak kodlanır. World Wide Web De (WWW) bulunan web sitelerin %97’si javascript kullanır. Javascript kullanmak web siteye dinamiklik ve hareket kazandırır. 

Web Tasarımcı Ne Yapar?

Web tasarımcı hem bir web sayfasının çizimi konusunda hem de HTML, CSS ve Javascript ,ile kodlanması konusunda uzman olabilir. Türkiye’de genellikle büyük ve orta ölçekli web tasarım ajanslarında web tasarım çizimi ve kodlaması için ayrı personeller çalışmaktadır. Aslında bunun tam olarak bu şekilde olması gerekir. Çünkü bir web tasarımcı hem çizim yapacak hemde profesyonel kodlama yapacak kadar ileri seviye bir uzman olması çok zor bir ihtimaldir. 

Ancak bazı web tasarımcı ilanlarında görünüyor ki hem çizim hem de kodlama alanında uzman ve tecrübeli kişiler aranmaktadır. Eğer büyük şirketlere ve markalara web tasarım hizmeti sunmayan lokal bir web ajansı iseniz böyle bir web tasarım uzmanı sizin ihtiyacınızı karşılayabilir. 

Ancak hem UI hem de web tasarım kodlama konusunda uzman bir web tasarımcı bularak büyük markalara eşsiz web tasarım projeleri yapmasını beklemek te büyük bir hata olacaktır. 

 

UI Designer Nedir?

Web tasarımda arayüz tasarımı konusunda uzmanlaşmış ve portfolyosu güçlü olan uzmanlara genellikle UI designer denilmektedir. UI Designer kullanıcı arayüzünü tasarlar, Mobil, masaüstü tüm sayfaların ve menülerin çizimleri yapar ve projeyi kodlama yapacak olan web tasarım uzmanına teslim eder. Bu kodlamayı yapan kişilere web tasarım uzmanı ya da front-end developer denilmektedir. Front-end developer (Ön Uç Geliştirici) ile web tasarımcı arasında net farklar vardır.

Web Tasarımcı ile Web Geliştirici Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Web tasarımcı bir web sayfasının arayüz kısmı yani ön ucu ilgilenir. Web geliştirici ise veritabanı, CMS entegrasyonları ve yazılım modül geliştirmesi ile ilgilenir.
  • Web geliştiriciler HTML , CSS ve SASS, Javascript  gibi alanlara uzman olmak zorunda değildir. Web developer yani web geliştiricinin asp.net, php, python, java gibi programla dilleri, veritabanı, SQL gibi alanlarda uzman olması beklenir.
  • Web tasarımcıların bu alanlarda bilgi sahibi olması beklenmez. Sadece nasıl çalıştığını temel seviyede anlaması iyi olur.
  • Kısacası web tasarımcı ve web geliştirici çok farklı uzmanlık alanlarıdır. Web tasarım uzmanı olmak daha kolaydır. HTML CSS ve javascript alanlarında uzmanlaşmak, PHP, .NET, SQL , Java gibi alanlarda uzmanlaşmaktan daha kolaydır.
  • Web tasarım uzmanları ortalama 7-10 bin TL aylık maaş alırken web geliştiriciler 12-15 Bin TL aylık maaş almaktadırlar.

 

Web Tasarımcı ve Front-End Developer Arasındaki Farklar

  • Web tasarım kodlama uzmanları HTML ve CSS te uzman olmaları gerekir. HTML ve CSS programlama dili değildir. HTML ve CSS bir işaretleme dilidir. Javascript ise dünyada en çok kullanılan programlama dilidir. hem front-end (Ön Uç) hem de backend (Arka uç) geliştiriciler javascripti çok sıklıkla kullanır.
  • Javascript programlama dilinde uzman ve HTML, CSS işaretleme dillerine hakim olan uzmanlara da front end developer denilmektedir. Web tasarımcı ile front-end developer arasındaki en belirgin fark javascript diyebiliriz. Web tasarım yapmak için javascriptte uzman olmanıza gerek yoktur. Hazır javascript eklentiler ve kopyala yapıştır hazır javascript kodları ile çok az javascript bilerek slider, popup, lightbox, açılır menü gibi hareketli öğelerin tasarımını kodlayabilirsiniz. Ancak front-end developer olmak istiyorsanız javascript alanında uzman olmanız gerekir. 
  • Front-end developerlar için daha büyük web ajanları ya da yazılım şirketlerinde iş imkanları  oldukça fazladır. Web tasarımcılara göre daha yüksek maaş alırlar. 

 

Web Tasarımcının Sorumlulukları Nelerdir?

Firmadan firmaya web tasarımcının rolü değişse de bir web tasarımcıda en çok aranan özellikler şunlardır;

  • Müşterileri için yaratıcı web siteleri sunabilme yeteneği
  • İlgi çekici ve mobil uyumlu duyarlı web siteleri ve açılış sayfaları tasarlama
  • En iyi UX kullanıcı deneyimini tespit etmek için A/B testleri yaparak web siteyi geliştirmek
  • Maksimum web site açılış hızı için gerekli web site optimizasyonları yapmak. (CSS, resimler, javascript optimizasyonları vb.) 
  • Web siteleri için görseller tasarlar ve markalar için uygun hale getirir.
  • Renkler ve yazı tiplerine hakim sade ve şık arayüz tasarımları tasarlar.
  • Kodlama yapacak olan uzmanlar için HTML, CSS, Bootstrap, Sass, Javascript, JSON gibi alanlarda tecrübeli olması beklenir.
  • Takım çalışmasına uyumlu, çalışkan ve iletişim kabiliyeti yüksek olmalı. Web tasarımcı hem müşteriler ile hem ön uç ve arka uç geliştirici ekibi ile sürekli irtibat haline çalışmalıdır.

Web Tasarımcı Nasıl Olunur? 

  • Web tasarımcı olmak ta her iş kolunda olduğu gibi uzun bir süreç gerektirmektedir. Eğer web tasarımcı olmak istiyorsanız gelecekte bu mesleğin nasıl evrileceğinden bahsetmek isteriz. 
  • Gelecekte küçük ve orta ölçekli işletmeler için birçok ucuz web site aracı daha türeyecektir. 
  • Bugün neredeyse her hosting şirketi hosting fiyatına web tasarım alt yapısı sunmakta ve firma sahibi kendisi amatör ya da yarı-amatör bir şekilde web sitesini kendi yapabilmektedir. 
  • bu sektörde artık ekmek neredeyse aslanın midesinde diyebiliriz. 
  • Web tasarım alanına başlamadan önce şunu bilmelisiniz ki ya profesyonel bir web tasarım uzmanı olacaksınız ya da profesyonel bir web tasarım uzmanı olacaksınız. Çünkü başka şansınız yok diyebilirim.

 

Profesyonel Web Tasarımcı Nasıl Olunur?

  • Öncelikle bir yol haritasına ihtiyacınız vardır. Ve hangi alanlarda uzman olmanız gerektiğini keşfetmeniz gerekmektedir. Eğer hem Arayüz Tasarımı hem de kodlama alanında uzmanlaşmak istiyorsanız yolculuğunuz çok daha uzun sürecektir. Belki grafik tasarımcısınız ve kariyerinize web tasarımcı ya da UI designer olarak devam etmek istiyorsanız web tasarımın temellerini ve kodlama kısımlarını öğrenerek bu yolculuğa başlayabilirsiniz.
  • HTML, CSS konularını çok iyi öğrenin. Youtube, Udemy, W3Schools, CSS tricks gibi mecralardaki makale ve videola eğitimleri izleyerek bu işi öğrenmeye başlayın. Javascripti hemen öğrenmeye başlamayın HTML ve CSS alanında bilgi sahibi olduktan sonra javascript öğrenmeye başlayın. HTML ve CSS konularına 2-3 ayda hızlı bir tempo ile hakim olabilirsiniz. Ancak javascript alanında 6-12 ay sıkı bir çalışma ile iyi bir seviyeye gelebilirsiniz. Bunun nedeni de HTML ve CSS in kolay ve işaretleme dili olmasıdır. Javascript ise programlama dildir.
  • Temel seviye HTMl ve CSS öğrendikten sonra Bootstrap ve SASS uygulamalarına geçmeniz gerekir. Bootstrap duyarlı web siteleri inşa etmek için inşa edilmiş HTML, CSS ve javascript kütüphanesidir Web tasarım iş ilanlarında en çok aratılan kriterlerden biri de bootstraptır.
  • SASS konusunda tecrübeli olmanız gerekir. SASS ile CSS kodlarını daha derli toplu ve hızlı yazarsınız. Kontrolü ve düzenlemesi çok daha kolay olur. CSS’in temellerini öğrendikten sonra SASS öğrenmeye başlayın.
  • Nekadar çok proje yaparsanız o kadar tecrübe kazanırsınız ve bilgilerinizi pekiştirirsiniz. Henüz bir web ajansında çalışmayabilir ya da web site yapacak bir müşteriniz de olmayabilir. Behance üzerinden güzel bir web tasarım projesi seçin ve bu projenin benzerini photoshop üzerinde hazırlayın ve tüm cihazlara uyumlu olacak şekilde HTML ve CSS olarak kodlamaya başlayınız. Projenizi bitirdikten sonra github hesabınıza da ekleyeniz ya da kendi kişisel web sitenize ekleyin. Referans olarak işvereninize ya da müşterinize de sunabileceğiniz bir projeniz daha olmuş olur bu sayede.

 

Web Tasarımcı Olmak Avantajlı Mıdır?

  • Artan maliyetler ve hazır web tasarım kurulumlarının oldukça artması ile küçük işletmeler ile web tasarım hizmetleri yüksek maliyetli olarak algılanmaya başlanmıştır. 
  • Tam olarak şunu bilmeniz gerekir 2 gün içerisinde hazır şablon kurulumlar ile bir web site yapılırken sizin çizim ve kodlama süreci içeren bir sayfası yapmanız ortalama 15-20 gün sürecektir. Şunu söylemek istiyorum kesinlikle web tasarımcı olmak istiyorsanız gözünüzü yükseklere dikmeniz gerekir. 
  • Büyük web ajanslarında iyi ücretler ile çalışırken küçük şirketlerde çok cüzi rakamlara dahi iş bulamayabilirsiniz.  Bir de bulunduğunuz şehir çok önemlidir. Web tasarım uzmanı olarak çalışmak istiyorsanız İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde çalışmanız gerekir. Özellikle İstanbul her meslekte olduğu gibi bu meslekte de en iyi imkanları sunan şehirdir diyebiliriz.
  • Profesyonel bir web tasarımcı olduktan sonra sizi birçok iş imkanı ve daha dolgun maaşlar beklemektedir. İngilizceniz de ileri seviyede ise yurt dışındaki şirketlere dolar üzerinden evinizden home-office çalışabilirsiniz.