HIZLI
TEKLİF AL

W3C Nedir?

W3C (World Wide Web Consortium) Nedir? W3C Hangi amaçlarla ve kim tarafından kurulmuştur. Günümüzdeki modern web sitelerinde temelini oluşturan World Wide Webi Geliştiren W3C'yi yakından tanıyalım.

W3C (World Wide Web Consortium) Nedir?

W3C’nin açılımı World Wide Web Consortium demektir. Önceki yazımızda web nedir, WWW nedir? ve gibi konuları incelemiştik. Kısaca W3C Web İn gelişmesi için kendini adamış uluslararası bir topluluktur.  World Wide Web Consortium Yani W3C Türkçe'de Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu Demektir.

Günümüzde modern ve kullanıcı odaklı web sitelerinin oluşmasını da sağlayan World Wide Web'i geliştiren ve standartlaştıran W3C'yi yakından tanıyalım. Günümüzde tüm modern web tasrımcılar ve web geliştiriciler web site hazırlamak için World Wide Web Consortium'un belirlediği ve geliştirdiği standartlara bağlı kalarak web site geliştirmektedir. 

WWW Nedir?

WWW yani World Wide Web , dünya çapında ağ demektir. Bu tanımı ile internet ile oldukça fazla karıştırılan web ve www kavramları internetten oldukça farklıdır. Web yani WWW kısaca internet üzerinden erişilebilen web sunucularında barınan  web sayfaları topluluğudur. W3C’de tam olarak World Wide Web’i herkesin kullanabileceği standartlara sahip olmasını sağlamak ve sürekli geliştirmek için WWW’nin mucidi Tim Berners Lee tarafından kurulmuştur.

World Wide Web konsorsiyumu (W3C) Webin mucidi Tim Berners Lee tarafında 1994 Yılında kurulmuştur. 1989 Yılında web in temellerini atan Tim Berners Lee webin tüm dünyada herkes tarafından ücretsiz erişilebilir olması ve standartlaşması için W3C’yi kurmuştur.

W3C’nin Kuruluş Amacı ve Sorumlulukları Nedir?

W3C webin gelişimine katkı sağlamak ve standartlaşmasına yani evrensel ortak bir sistem gelmesi için çalışmalar yürüten gönüllü ve adanmış kişiler topluluğudur.

W3C’nin Temel amacı Nedir?

  • Webi tam potansiyeline kavuşturmak ve sürekli gelişimini sağlamaktır.
  • Web standarlarının oluşturulmasından ve duyurulmasından sorumludur. Web standartlarına tüm web site geliştiricilerin uyması gerekir. Aksi takdirde uyumsuz olarak hazırlanan web sayfaları düzgün görüntülenmeyecektir.
  • Webin büyümesini ve gelişmesine katkı sağlar. Web ilk kurulduğunda sadece belirli bir kitleye hitap ediyordu. Ancak şimdi herkes web erişim sağlayabiliyor ve web sitesi kurabiliyor.
  • W3C web protokollerini tasarlarken modülerlik, basitlik ve geliştirilebilirlik ilkelerini benimser.

W3C Nasıl Kurulmuştur?

W3C (World Wide Web Consortium) 1994 Yılında webi standartlaştırmak ve geliştirmek için Tim Berners Lee liderliğinde kurulmuştur. W3C nin kurulmasında CERN ve DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) destek olmuştur. W3C’nin asıl kuruluş amacı kullanılan protokollerin yanı sıra kullanılan teknolojileri standartlaştırmaktı.