HIZLI
TEKLİF AL

WWW Nedir?

En yaygın bilinen adı ile Web yani WWW (World Wide Web) Nedir? WWW Nedir ve web nasıl çalışır? Son 30 yılda hayatımızı inanılmaz derecede değiştiren WWW hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyunuz.

WWW (Wold Wide Web) Nedir? 

WWW nedir, World Wide Web nedir, web nedir gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız bu makalemizde www ile ayrıntılı bilgiye sahip olacaksınız.. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki www, web ve World Wide Web aynı kavramlardır. 

WWW Açılımı Nedir?

www'nin açılımı nedir

Web olarak ta bilinen WWW’nin açılımı  World Wide Web yani Dünya Çapında Ağ demektir.
Web olarakta bilinen WWW (World Wide Web), web sunucularında depolanan ve yerel bilgisayarlar üzerinden birbirine bağlanan web sayfası topluluğudur

Web Nedir?

Web Nedir

Web WWW yani World Wide Web olarak bilinen Dünya çapında Ağın bilinen yaygın adıdır. Web ile WWW aynı kavramlardır. Web dünya üzerinde yerel bilgisayarlar üzerinden erişilebilen web sayfaları topluluğudur. Aşağıda webin icadı ve web in çalışma şekli hakkında detaylı bilgi bulacaksınız.

Günümüzde modern web tasarım projelerinin de temellerini ve standartlarını oluşturan World Wide Web web tasarımcılar ve web geliştiriciler tarafından çok yakından takip edilen bir konudur.

Web üzerinden erişilebilen dijital web sayfalarına da web sayfası deinilir. Aynı alan adına tanımlı web sayfaları kolleksiyonuna da web sitesi denir.

Web,  dünya üzerindeki tüm insanların gelecek 30 yıldaki hayatlarını ölçeklendirilemez derecede değiştirecekti. Bugün webin gelişmesi ve arama motorlarının çok iyi algoritmalar ile çalışması sayesinde her dilde aratılan her bilgiye en kısa sürede erişim sağlanmaktadır. Dünya ucundaki bir insanın bilgi ve fikirlerine web üzerinden anında erişebileceğiniz anlamına gelmektedir. Web günümüzde, eğlence, bilgi alma, müşteri bulma, personel bulma, para kazanma gibi bir çok konu üzerinden insanların hayatının vaz geçilmez bir parçası haline gelmiştir.

Kısaca daha da özetlemek gerekirse WWW yanin World Wide Web, internet üzerinden erişilebilen, birbirine bağlı web sayfası sistemidir. Web ile aynı manada olan WWW internet üzerinde kurulmuş birçok uygulamalardan biridir.

 

WWW’nin Doğuşu

WWW'nin Mucidi Tim Berners Lee

  • Hypertext (köprü metin) ve internet zaten o zaman mevcuttu. Fakat hiç kimse bu zamana kadar bir belgeyi doğrudan diğerine bağlamak için interneti kullanmayı düşünmemişti. İşte WWW (World Wide Web) Tim Berners Lee’nin bu işi internet üzerinden nasıl yapacağı üzerine düşünmesi ile ortaya çıkmıştır.
  • Dünya genelinde 100’lerce bilim insanının ortak erişim sağlayabilmesi için Tim Berners Lee Web’i icat etti. . Tabi webin çalışmasını sağlamak için Tim Berners Lee bilgisayarında bugün sıklıkla kullanılan HTTP, URL, HTML web server ve web browserı da icat etti.  Yani webin çalışması için HTTP protokolü, URL yapısı, web sunucusu, web tarayıcısı ve web tarayıcısının web sayfalarını görüntüleyebilmek için ortak yazım dili olan HTML Tim Berners Lee tarafından icat edildi.


Tim Berners lee ilk web sitesini oluşturdu.

İlk Kurulan Web Sitesi

http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html  Tim Berners Lee tarafından oluşturulmuş ilk web sitesidir.

Bilgi paylaşımını kolaylaştırmak ve kullanıcıların web sayfasında gezinirken diğer sayfalara bağlanmasını sağlayacak köprü metin bağlantılar kullanılacaktı.

Köprü metin bağlantılar bu ilk web sitesinde bu sayfada anlatılmıştır.
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/WhatIs.html

World Wide Web Consortium (W3C)

Tim Berners Lee Web’i icat ettikten birkaç yıl sonra standartlaştırmak için W3C’yi (World Wide Web Consortium) kurdu. Bu konsorsiyum mozilla gibi web tarayıcısı geliştiricileri, devlet kurumları, araştırmacı ve bilim adamlarından oluşur. W3C’nin amacı ve misyonu web’in geliştirilmesi, standartlaştırılması, eğitim ve sosyal yardımlaşmayı içerir.

Web Üç Ana Teknolojiyi Kullanır

  • HTML: HTML web’in yapı taşıdır diyebiliriz. World Wide Web dünya üzerinde erişilebilir web sayfası topluluğu olduğuna göre HTML’de web sayfasını oluşturan evrensel olarak kullanılan köprü metin işaretleme dilidir. Her web sayfası HTML ile oluşturulmak zorundadır. Web tarayıcıları HTML’i derleyerek web sayfasının görüntülenmesini sağlar.
  • URL (Uniform Resource Locator) : URL webdeki her kaynak ve belge için ona özgü bir adrestir. Bu her hangi bir web sayfası ya da web sayfasındaki bir resim dosyası olabilir. mesela bu sayfanın url’i www.tercihyazilim.com/blog/www-nedir  şeklindedir ve bu adres sadece bu sayfaya özgü bir adrestir. 
  • HTTP:  HTTP açılımı Hypertext Transfer Protocol yani Köprü Metin Aktarım Protokolüdür. Bir sunucu ve istemci (Web tarayıcısı) arasındaki veri alışverişini yönetir. Bir web sayfasına girdiğinizde web tarayıcısı (istemci) web sayfasının bulunduğu sunucuya istek gönderir. sunucu da isteği yanıtlar ve web sayfası erişilebiliyor ise web tarayıcısına HTTP 200 ok web sayfası mevcuttur durum kodunu göndererek sayfayı web tarayıcısına iletir. Bu şekilde hergün Web ve HTTP protokolü kullanarak milyarca web sayfası görüntülenmektedir.

Web Nasıl Çalışır? 

Web Nasıl Çalışır

Webin çalışması için 3 ana teknolojiyi kullandığını belirtmiştik. Tim Berners Lee bu yüzden WWW’yi icat edebilmek için HTTP, HTML ve URL’i icat etmişti. Ama tabi tüm bu teknolojilerin de çalışması için istemci ve sunucuya ihtiyaç bulunmakta idi. Tim Berners Lee aynı zamanda 1990 yılında bilgisayarında ilk web sunucusunu ve ilk web tarayıcısını da icat etmiştir. 


Webin çalışması için aslında 5 temel unsur gerekiyordu;

Web Nasıl Çalışır

  • HTMl ile oluşturulmuş web sayfaları,
  • HTTP Hiper Metin Aktarım Protokolü:  HTML web sayfalarının sunucu ve tarayıcı arasındaki veri aktarımını sağlayacak olan sistem
  • URL: Web sayfasının ya da bir belgeye ait eşsiz bir adres bilgisi
  • Web tarayıcısı: HTML kodları ile oluşturulmuş  web sayfalarını derleyerek kullanıcıya gösterecek olan bir program.
  • Web sunucusu : Web sunucusu da web sitenin barındığı internet üzerinden 7/24 erişilebilir donanım ve yazılım içeren sistemlerdir. Kısaca web sunucusu web tarayıcısından gelen isteği alır ve web sayfası erişilebilir ve mevcut ise sayfayı geri gönderir ve kullanıcı web tarayıcısı üzerinden web siteyi görüntüler.

 

World Wide Web'in Gelişimi

Web ilk icat edildiğinden beri çok değişti ve gelişti. Web ilk doğduğunda Web 1.0 yani World Wide Web İn ilk versiyonu diyebiliriz Web ilk icat edildiğinde herkes günümüzdeki gibi web site kuramıyordu. Sadece kısıtlı sayıda bilim kuruluşu web site oluşturmaya başladı. Web siteye sahip olmak için tüm sayfalarda elle HTML kodu yazmak gerekiyordu. Yeni çıkan bu teknolojilerin geliştirilmesi ve öğrenilmesi belirli bir zaman alacaktı.

Web 2.0 

Web ilk çıktığında ne wordpress,  hazır site kurulum altyapıları, ne facebook, twitter gibi sosyal ağlar bulunmuyordu. Web 2.0 ile birlikte herkes kendi blog sitesini açabilir hale geldi, facebook, twitter gibi sosyal ağlar üzerinden milyonlarca kişi etkileşime girdi. Bu yeni web türü de Web 2.,0 olarak değişti Versiyonlar değişse de temelde kullanılan teknolojiler değişmedi.

HTML yerini HTML5 son sürümüne bıraktı. CSS ve Javascript yan oyuncular sahneye girdi .HTTP güvenli protokol olan HTTPS’e geçti. Webin gelişmesi tabiki de onu oluşturan temel teknolojilerinde her geçen gün gelişmesini sağladı.

 

Web İle İnternet Aynı Şey midir?

web sayfası ya da internet sayfası, internet sitesi ya da web sitesi aynı manaya geliyor, web de gezinmek ya da internette sörf yapmak ta aynı anlamlara geliyor ve bundan dolayı da web ile internet bir çok kişi tarafından aynı manada zannediliyor. Fakat web (WWW) ile internet tamamen birbirinden farklı kavramlardır. 

Web İle İnternet Arasındaki Farklar?

  • Web internet üzerinden erişilebilen web sunucularında barınan ve web tarayıcıları üzerinden bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlardan 7/24 dünya üzerinden erişilebilen web sayfaları topluluğudur. Bu yüzden adına World Wide Web manasında WWW yada W3 denilmiştir. 
  • İnternet ise bir telefon ağı ya da fiber optik kablolar ile birbirine bağlı bir küresel ağdır. World Wide Webi internet içerisinde bulunan bilgi topluluğu olarak ta düşünebilirsiniz. 
  • Birine mail gönderdiğiniz zaman ya da bir chat programı üzerinde birisi ile konuştuğunuzda interneti kullanmış olursunuz.  
  • Ama bir web tarayıcısı ile google.com ya da tercihyazilim.com gibi web sayfalarında geziyorsanız internet üzerinde webe erişim sağlamışsınızdır demektir.
  • Webi ile internet arasındaki farkı şu şekilde daha iyi anlayabiliriz. İnterneti yol olarak düşünürsek web i de bu yolda gidebilen bir araba gibi düşünmeliyiz. Yol olmadan araba gidemeyeceği gibi internet olmadan da webe erişim sağlanmayacaktır.