HIZLI
TEKLİF AL

Web 2.0 Nedir?

Web 2.0 kavramıyla birlikte webin gelişimi ve ervilmesi ciddi ölçüde değişti, Google, Youtube, Facebook, Blogger gibi platformlarında doğuşu ile Web 2.0 Akımını başlattı

Web 2.0 Karamı

Web 2.0 Nedir kavramını daha iyi anlamak için web 1.0 ve Web in doğuşuna bir göz atmak gerekir.  Web'in ilk icadından beri sunduğu olanaklar nasıl değişti ve evrildi. Web 1.0 ve web 2.0 gibi kavramlar nelerdir ve bu kavramlar nasıl ortaya çıktı?

Web Nedir? 

WWW (World Wide Web) yani bilinen en yaygın adı ile Web demektir. World Wide Web yani dünya çapında ağ demektir. İnternetin icadı ve küreselleşmesini takip eden süreçte web (WWW)  1989 Yılında Cern’de Tim Berners Lee tarafından icat edildi. Webin doğuşu tamda bu zamanda başladı. Bu yeni web teknolojisi insanlar tarafından web 1.0 olarak adlandırıldı. 

Web Nasıl İcat Edildi?

Webin mucidi Tim Berners Lee dünya çapında ağ projesini hayata geçirmek için yeni teknolojileri de icat etmesi gerekiyordu. Bunlar webin yapı taşı olan HTML, URL, HTTP, Web Server, ilk  Web Tarayıcısı gibi program ve yapıları webin çalışmasını sağlamak için icat etmiştir. 

Web 1.0 Nedir?

Web 1.0 web in ilk icat edildiği dönemden 1996 yılına kadar geçen süreleri kapsamaktadır. Web (World Wide Web) ilk icat edildiğinde herkes web site sahibi olamıyordu. Web site kurmak için birçok yeni geliştirilen teknolojileri bilmek ve kodlamaları elle yapmak gerekiyordu. Günümüzde olduğu gibi hazır site kurucular, wordpress vb. yazılımlar, sosyal medya platformları ve İçerik Yönetim sistemleri bulunmuyordu. Webi ve interneti ilk zamanlarda sadece bilim adamları, çeşitli üniversiteler ve bazı devletler kullandı. 

Tim Berners Lee 1990 yılında webi icat ettiğinde 1 sene içerisinde sadece 50 web sitesi kurulmuştu. Bu web siteler statik ve kullanıcı ile etkileşimi olmayan web siteleri idi. 1993’lü yıllara gelindiğinde internetin de halka açılması birlikte web kullanımı ve web site sayısında iyi bir artış yaşandı. 1996 Yılına geldiğimizde dünya çapında yaklaşık 250.000 adet website olduğu bilinmektedir. Ancak bu web siteler kullanıcı etkileşimi olmayan ve daha çok statik web sitelerdi.

Web 2.0 Nedir?

Webin doğuşu ve web 1.0 kavramlarını anladığımıza göre web 2.0 da web 1.0’a göre farklı bir şeyler olmalıydı. Aslında baktığınızda kullanılan temel teknolojilerde bir değişiklik yok. HTML , URL, HTTP, Web Server yine aynı teknolojiler kullanılmaktaydı. 

Ama 1 farkla artık kurulan web sayfaları kullanıcı ile etkileşime giriyordu. Kullanıcılar kodlama bilmeden kendi blog sayfalarını kurabiliyordu. Google map, artan sosyal medya kullanımı, Youtube gibi video paylaşım sitelerinin 2005’te webe katılması. Google arama motorunda her gün milyonlarca arama yapılması webi artık statik yapıdan çıkartmış ve kullanıcı etkileşimli dinamik bir yapıya kavuşturulmuştur.

Web 2.0 Nasıl Ortaya Çıktı?

  • Web2.0’ın web 1.0’dan en büyük farkı da artık oluşturulan web sitelerinde kullanıcıların hiçbir web tasarım ya da kodlama bilgisi bilmesi gerekmiyordu.
  • Hazır web site kurma sistemleri ve kolay birkaç yükleme işlemleri ile kullanıcılar çok az teknik bilgi ile içerik paylaşabilecekleri, blog, kişisel site alt yapıların devreye girmesi ile web site sayısı bir hayli çoğaldı. 
  • 1998 yılında ABD’de kurulan Google gün geçtikçe dünyada yaygın bir kullanıma sahip olacaktı ve çok kısa bir süre sonrada Yahoo ve bing gibi güçlü rakiplerini geride bırakacaktı. 
  • 1999 yılında Blogger’ın kurulması ile birlikte insanlar blogger üzerinden web site yayınlamaya ve içerik paylaşmaya başladılar.
  • 2003 Yılında Google Blogger’ı satın aldı ve artık blog yayınlamak ücretsiz hale geldi ve Google mühendisleri tarafından geliştirilen blogger ücretsiz sunduğu hizmet ile 100 binlerce kişinin içerik hazırlayıp paylaşabileceği blog siteleri hazırladı. 
  • Web 2.0 kavramları da hemen hemen bu sıralarda ortaya atılan bir akımdır. Web in yani Dünya Çapında Ağ (World Wide Web) artık çok büyümüş, ve bir çok kullanıcı tarafından kullanılan ve etkileşimde bulunulan çok büyük bir ağ haline gelmişti. Artık Web’te yeni bir dönemin başladığını düşünen Tim O'reilly gibi  medya sektöründe söz sahibi kişiler web 2.0 akımını başlatmıştır. 
  • Gerçekten de webin doğuşundan bu yana çok ciddi şekilde evrildiğini söyleyebiliriz. İlk çıktığında kullanımı çok zor ve kullanıcısı çok sınırlı olan web artık herkes tarafından kolaylıkla erişilebilir, yönetilebilir ve paylaşılabilir bir hale gelmişti.

Web 2.0 ve Web 1.0 Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Web 1.0 insanların daha iyi bir şey bulmalarına yardımcı olmuyordu. Web 2.0 ile insanların bir şeyleri iyi şekilde deneyimlemesine yardımcı oldu.
  • Web 1.0 ile yapılan siteler daha çok teknik bilgi ve eski sürüm teknolojileri kullanıyordu. Web 2.0 ile kod bilgisi ve web tasarım gerektirmeden site kurulumları yapıldı ve HTML5, CSS, javascript gibi yeni oyuncularında devreye girmesiyle animasyonlu ve kullanıcı odaklı web sayfalarının tasarlanmasını sağladı.
  • Web 1.0 da statik içerik paylaşımları yapılırken, web 2.0 ile dinamik içerik paylaşımı yapılan milyonlarca site kuruldu
  • Web 1.0 da etkileşimli uygulamalar yoktu. Web 2.0’da Youtube, Google, Blogger, Facebook gibi oyuncuların sahneye girmesi ile birlikte webi kullanan herkes web te özgürce ve kolayca etkileşime girebilir, içerik üretip paylaşabilir bir hale gelmiştir.

Sonuç?

Web 1.0 ve web 2.0, web 3.0 gibi kavramları ne kadar ortaya atılsa da web'in gelişimi ve evrimi her geçen gün daha da hızlanmaktadır. İleride webin ve internet teknolojilerinin gelişimi bizleri hangi boyutlara taşıyacak hep birlikte izleyeceğiz. 

Ancak şunu kesinlikle bilmenizi isterim bugün eminim ki herkes bu yazıyı okuduktan sonra keşke web ilk yaygınlaşmaya başladığında web site yapsaydık şimdi çok büyük bir yol kat etmiştim diyebilir. Ancak unutmayınız ki şuda bir gerçek ne kadar erken işiniz ve şirketinizin çevrimiçi itibarı için profesyonel web site tasarımı ve dijital pazarlama yolculuğuna adım atarsanız ilerleyen süreçte yine geç kalmış olmazsınız.