HIZLI
TEKLİF AL

Web Site Nedir?

Tanımlı bir alan adına bağlı web sayfaları kolleksiyonu olan web site nedir ve nasıl çalışır? Web site kurmak için neler gereklidir? Web site hakkında tüm bilgileri bu yazımızda bulacaksınız

 

Web sitesi bir alan adı (google.com vb.) ile tanımlanmış ve en az bir web sunucu içerisinde barınan web sayfaları topluluğudur.

Web site diğer bir tanımla World Wide Web’de (WWW) de bulunan ve bir alan adının temsil ettiği internet üzerinden dünya üzerinden herkesin web tarayıcısı kullanarak erişebildiği dijital web sayfası topluluğudur. Örnek google.com, facebook.com, tercihyazilim.com vb.

 

World Wide Web Nedir?

World Wide Web ya da en yaygın bilinen adı ile web, herkes tarafından erişilebilir olan tüm web sayfalarının bir topluluğudur. Yani google.com, facebook.com, tercihyazilim.com web siteleri ve tüm sayfaları WWW’in (World Wide Web) bir parçasıdır.

Web Site İle Web Sayfası Arasındaki Fark Nedir?

Genellikle web sitesi için web sayfası kelimesi de çok sıklıkla kullanılsa da web sitesi ve web sayfası aynı kavramlar değildir.Çünkü bir web sitenin içerisinde o web siteye ait 100’lerce hatta binlerce web sayfası olabilmektedir. 

tercihyazilim.com sitesini ziyaret ettiğinizde bu sayfa Tercih Yazılım’ın web sitesinin ilk giriş sayfası olacaktır. Bu sayfaya genellikle Home Page yanı Ana Sayfa denilmektedir. Ansa sayfa üzerindeki köprü metin bağlantılara tıklayarak diğer iç sayfalara erişebilirsiniz. Örnek web sitedeki navigasyonda hakkımızda bağlantısına tıklarsanız sizi https://www.tercihyazilim.com/Page/hakkimizda  sayfasına yönlendirecektir. 

Web Site Türleri Nelerdir?

Statik Web Site

Web (WWW) 1989 yılında Cern’de Tim Berners Lee tarafından icat edildi. Webin ilk oluşturulduğu yıllarda yapılan tüm siteler belirli bir kitle tarafından erişilebilen ve neredeyse açıldıktan sonra çok az ya da hiç güncelleme yapılmayan sitelerdi. Bu siteler HTML ve CSS ile oluşturulmuş basit ve güncellenmeyen web sitelerdir. Bu tür web sitelerde gezinen ziyaretçiler genellikle aynı tür bilgileri görüntüler. Kullanıcı etkileşiminin olmadığı, sayfa sayısı az ve içeriğindeki görsel ve içeriğin değişmediği sitelere kısaca statik web site denir  

Dinamik Web Site

Dinamik web siteler ise içeriğini ve sayfalarını sürekli güncel tutan, kullanıcı ile etkileşime giren ve genellikle web site yönetimi için bir panele sahip olan web sitelerdir. Blog siteleri, forum siteleri, facebook, twitter, youtube gibi sosyal paylaşım siteleri, e ticaret siteleri dinamik web sitelere örnektir. 1999 yılında Blogger gibi platformların ortaya çıkması, Daha sonrasında Google’ın Bloogger’ı satın alması, youtube, twitter, facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin de ortaya çıkması ile 2000’li yıllardan sonra Webde milyonlarca dinamik web sitesi var olmuştur. 

 

Web Site Kurmak İçin Neler Gereklidir?

  • Bir web sitesi kurmak için ilk önce web sitenizin tanımlı olacağı bir alan adı satın almanız gerekmektedir. Alan adlarını web sitenizin adresi ya da ismi gibi düşünebilirsiniz. Mesela kişisel gelişim üzerine bir blog sitesi kurmak istiyorsunu ve alan adınızı hipergelisim.com olarak alabilirsiniz. Ya da şirketiniz için bir web site kurmak istiyorsanız sirketismi.com.tr şeklinde .com.tr uzantılı bir alan adı da alabilirsiniz. 
  • Alan adınızı yani domain satın aldıktan sonra web sitenizin web sunucusunda barınması için bir web hosting hizmeti satın almanız gerekecektir. Web hosting hizmeti, web sitenizin web de 7/24 herkes tarafından erişilebilir olmasını sağlayacaktır. Alan adı ve hosting hizmeti web sitenin çalışması için zorunlu satın alınması gereken unsurlardır.
  • Hosting satın almadan önce web sitenizi nasıl hazırlayacağınızı tespit etmeniz gerekir. Mesela Godaddy, Wix gibi hazır alt  yapılar üzerinden web sitenizi kendiniz mi kuracaksınız yok sa tercihyazilim.com gibi profesyonel bir web ajansı ile mi çalışacaksınız. Eğer bizim gibi bir web ajansı ile web tasarım projenizi hayata geçirmek isterseniz hosting hizmeti satın alamnıza gerek yoktur. Kendi sunucullarımızda size hosting hizmetini de sunmaktayız ve tüm web site kurulum ve tasarım işlemlerinizi profesyonel ekibimiz ile gerçekleştiriyotuz.
  • Wix, Godaddy gibi platformlar üzeirnde web sitenizi kurmak istersenizi bu firmaların web siteleri üzerinden paketler satın alarak alan adınızı bu şirketlerin sunucusuna yönlendirmeniz gerekecektir. Daha sonrasında tüm web sayfa içerik ve görsellerini kendiniz size sunulan panel üzerinden ekleyerek web sitenizi kurmanız gerekecektir. Kısacası tüm tasarım, içerik, Seo optimizasyonları ve diğer ihtiyaç duyulan sayfaların açılması sizin tarafınızdan sağlanacaktır. 

Web Site ve Web Tasarım Arasındaki Farklar Nelerdir?

Web siteleri günümüzde dinamik olarak hazırlanmaktadır. Her web sitesi webin yapı taşı olan HTML işaretleme dilini kullanmak zorundadır. web sitesinin tasarımı, sayfa düzeni, renkleri, resim düzeni gibi dış görünümünün hazırlanması web tasarım ile sağlanmaktadır. Her modern web sitesi hızlı, kullanıcı dostu bir web tasarıma sahip olmalıdır. 

Kısaca web site bir şirketin ya da bir şahsın internet üzerindeki adresini temsil ederken web tasarım ise bu web sitenin nasıl bir görünüme sahip olacağını belirler.

Önerilen Makale Web Tasarım Nedir?

Web Site Nasıl Çalışır?

  • Web sitesinin nasıl çalıştığını çok kısa bir şekilde anlatacak olursak, bir web sitesine erişmek için chrome, opera, firefox edge gibi bir web tarayıcısı kullanmanız gerekir. 
  • Tarayıcınızda mesala google.com yazdığınızda web tarayıcınız google.com’un barındığı sunucuya HTTP (Hiper Metin Aktarım Protokolü) isteği gönderir. Web Tarayıcısı burada istemci ve  web sitenin barındırıldığı bilgisayara da sunucu denir. 
  • Web sunucusu web tarayıcısından gelen isteği kabul eder ve sitenin bir kopyasını HTML, CSS ve javascript olarak tarayıcıya gönderir.
  • Tarayıcı bu gelen belgeyi işleyerek size web sayfasını gösterir. Kısaca bir web sitenin çalışması bu şekilde gerçekleşmektedir. 

Web Site Açılmıyorsa Ne Olmuş Olabilir?

  • Eğer web tarayıcınız üzerinden bir web siteye erişemiyor iseniz alan adını yanlış girmiş olabilirsiniz. örnek google.com yerine googl.com gibi. 
  • Adres çubuğuna alan adını doğru yazmasına rağmen web sitesi açılmıyor ise ya sizin internetinizde bir sorun vardır ya da web sitenin sunucusuna o an erişim sağlanamıyor olabilir.