HIZLI
TEKLİF AL

Web Tasarımın Geleceği

Web tasarımın ve web tasarım sektörünün gelecekteki durumu ve geleceği nasıl olacak? Bu konu web tasarımcıları ve geleceğin web tasarımcılarını yakından ilgilendiriyor.

 

The Future of Web Design yani web tasarımın geleceği gerçekten heyecan verici ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.  Şimdilik bazı teoriler ütopik ve devrim niteliğinde gösterilse de bir gün gerçek olabilir ! Neden Olmasın?

Bundan 20 yıl önce tablo ile web tasarım yaparken günümüzde artık tüm modern browser ve cihazlara uyumlu modern web site tasarımları inşa edilmekte.

Bilgi Teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler, ödeme sistemlerinde yaşanan gelişmeler, giyilebilir teknolojilerinin hayatımıza girmesi, yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi,  metaverse, web 3.0 gibi birçok gelişme elbette web tasarımın da gelişmesine hatta evrimleşmesine neden olacaktır.

Web 3.0

Günümüzde gittiğiniz her yerde interneti bulabilirsiniz. Uğradığınız her yerde konum bildirimi, attığınız her adımı sayan, yediğiniz yemeğin her kalorisini hesaplayan ve yatmadan önce bize haber veren uygulamalar artık hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladı.

Biraz daha açık ve samimi olursak “Teknoloji Tüm Dünyayı Yönetiyor” diyebiliriz.

Bundan 10 yıl öncesine kadar web tasarımcılar sadece bilgisayarlara odaklanırdı. Akıllı telefonların ve akıllı saatlerin hayatımıza girmesi ile birlikte web tasarımcılar tüm cihazlara uyumlu daha akıllı web siteleri tasarlamaya başladı.Çünkü web site ziyaretçileri tablet ve telefonlarda düzgün görüntülenmeyen web sitelerinden ya anında çıkmaya başladı ya da fazla vakit geçirmeden siteden ayrılıyorlardı.

Herkes İçin Erişilebilir Web Sitesi Çok Önemlidir

Erişilebilir Web Tasarım

Web sitesi tasarlarken her cihaz için uyumlu ve erişilebilir web siteleri tasarlamanın önemini herkes zaten biliyor. Peki görme engelli olan kişiler için de erişilebilir web siteler tasarlamak konusunda ne biliyorsunuz?

Dominos Pizza Davasını Duydunuz Mu?

Guillermo Robles adında bir görme engelli vatandaşın Dominos Pizza’ya açtığı davayı duydunuz mu? Görme engelli bir vatandaş olan Guillermo ekran okuma yazılımı olmasına rağmen siteye erişemediğini ve yemek siparişi veremediğini iddia ederek Dominos Pizza’ya dava açtı. Ve yargıtay Dominos’a dava açan Guillermo’nun lehine karar verdi.

Peki bunun web tasarımın geleceği ve trendleri ile ne alakası var diye düşünebilirsiniz. 
Özellikle E-ticaret web sitelerinin görme engelli kişiler için de erişilebilir ve sipariş vermeye uygun hale yetkilendirilmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Web Tasarımın Geleceğinde Neler Olabilir?

Akıllı Asistan Ya da Chatbot

Cahtbot Yazılımları

Web sitelerinde müşteri ile otomatik mesajlaşılabilen chatbot ya da akıllı web asistan uygulamaları gün geçtikçe daha popüler hale gelmeye başladı. 

24 Saat kullanıcıya yanıt veren ve aradığı bilgiyi bulması için yönlendiren chatbotlar kesinlikle geleceğin de trendi hale gelecektir. Belki gelecekte yapay zekanın da yardımı ile gerçek bir çevrimiçi müşteri temsilcisi ile konuşur gibi chatbot ile mesajlaşabileceğiz.

 

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçekliğin Etkileri

Saanal Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik ve Sanal gerçeklik her geçen gün daha artmakta olan teknolojilerdir. Web tasarımı ve uygulamalardaki bir diğer gelişme de artırılmış ve sanal gerçeklik ile birlikte kullanılmaya başlanması.

Bu teknolojiler günlük hayatta birçok şeyi kullanmamızda devrim yaratıyor. Gelecekte bu teknolojilerin web siteler ve uygulamalar ile tam entegreli çalıştığını hayal edersek, bir e-ticaret sitesinden sanal gerçeklik gözlüğü ile alış veriş yapabileceğimizi düşünebiliriz.

Voice Search (Sesli Arama)

Sesli Arama | Voice Search

Her saniye yüzlerce akıllı telefon kullanıcısı ses teknolojisi ile internette etkileşime giriyor. Google üzerinden yapılan sesli aramalar her geçen büyüyor ve web sitelerin buna ayak uydurması gerekiyor.

Akıllı Web Siteleri

Akıllı web siteleri kullanıcıların gereksinimlerine göre uyum sağlayan ve farklı içerikler gösteren web sayfalarıdır. 
Akıllı web sitelerinde web yöneticileri ve web tasarımcılar web sitenin içeriğini kullanıcının konumuna göre değiştirebilir. Amazon ve Etsy gibi birçok büyük e-ticaret sitesi bunları yapıyor.
Kullanıcılara özel tanımlamalar ve deneyimler oluşturmak için kişisel veriler alınabilir ve saklanabilir.

Minimalist ve Çok Hızlı Açılan Siteler

Minimal Web Tasarım

Günümüzün modern web siteleri özellikle eticaret siteleri ağır grafiklerden ziyade minimalist, oldukça sade ve zarif tasarımlara yöneliyor. Kullanıcıyı sadece kullanıcı deneyimi ve görsel fotoğraflar ile etkilemeyi amaçlayan bu web siteleri geleceğin en büyük trendleri arasında her zaman yer alacaktır.

Web Tasarımcısı Olmak Gelecek İçin İyi Bir Kariyer midir?

Web Tasarımcı Olmak

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre web tasarım sektörünün 2017 yılından 2022 yılına kadar yılda ortalama %3.1 ‘lik bir azalma gösterdiği tespit edilmiştir.  Rapora göre bu düşüşün en büyük nedeninin artan rekabet koşulları olduğu belirtilmektedir. Raporda ABD’deki web tasarım sektöründeki düşüşün diğer teknoloji sektörlerindeki düşüşe göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. 

Web Tasarım Sektör Raporu

Aslında raporda şu belirtilmek isteniyor web tasarım sektörü her geçen gün yoğun rekabete maruz kalan bir sektör olduğu için artan rekabet koşulları bu sektörden çok büyük şirketlerin çıkmasını da engelliyor. 

 

İlgili Makale
Profesyonel Bir Web Tasarımcı Olmak İçin 10 Adımlık Bir Yol Haritası

Önerilen Makale Profesyonel Bir Web Tasarımcı Olmak İçin 10 Adımlık Bir Yol Haritası

Rekabet Web Tasarım Sektörünü Etkiliyor mu?

Günümüzde artan rekabet koşulları, hazır program ve uygulamalar ile herkesin iyi ya da kötü bir web site yapabilir hale gelmesi, neredeyse her hosting şirketinin hosting alana ücretsiz site kurucu yazılımı sunması, wix, weebly, squarespace gibi platformlar üzerinden bireylerin kendi sitelerini oluşturmalarını sağlayan site kurucu yazılımların artması her geçen gün web tasarım sektörüne bir darbe vuruyor. 

Günümüzde artık web ajansları dahil ve kurumsal şirketlerin dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeler maliyetlerinden dolayı özel web tasarım yerine hazır şablon kurulum web sitelerini tercih ediyor. Ancak bu kesinlikle şu manaya gelmiyor web tasarımcılar düşük maaş alıyor ve çalışma imkanı az. Hayır. Web tasarımcılık sektörünün 2028 yılına kadar %13 daha büyümesi öngörülüyor. 

Önerilen Makale Web Tasarımcı Nedir ve Ne Yapar?