HIZLI
TEKLİF AL

10 Adımda Profesyonel Web Tasarımcı Nasıl olunur?

Web Tasarımcı olmaya mı karar verdiniz? Her gün dünyada binlerce yeni site yaratıcı ve özgün tasarımlarıyla profesyonel web tasarımcılar tarafından tasarlanmaktadır. Siz de kariyerinizi bir web tasarımcı olarak planlamaya karar vermiş olabilirsiniz. Neden Olmasın?

Web Tasarımcının Yol Haritası

Web tasarımcı olarak kariyer planlamasına başlamadan önce web tasarımın ne olduğunu,  web tasarımcının sorumluluklarının  ve görevlerinin neler olduğunu bilmeniz gerekir. Eğer tasarım ve yaratıcılık konusunda kendinize güveniyorsanız ve bu alanda çalışmanın sizi mutlu edeceğini düşünüyorsanız web tasarımcı olmak tam da size göre olabilir.

Web Tasarımcı Nasıl Olunur

Ancak tasarım ve yaratıcılığınızı kullanarak özel web sayfaları tasarlamanın sizin için sıkıcı ve çok zorlayıcı olacağını düşünüyorsanız web geliştirici olmak belki de sizin için daha uygun olacaktır. Web tasarıma göre daha çok sayısal zeka ve daha çok teknik bilgi gerektiren web geliştirme alanını da incelemek isterseniz web tasarımcı ve web geliştirici arasındaki farklar yazımıza da göz atabilirsiniz. 

 

Web Tasarım Nedir?

Web Site Tasarımı Nedir

İşiniz web de değilse işiniz birgün sona erecek. Günümüzde dahi web ortamına tam olarak adapte olamayan büyük şirketlerin çöküşünü görebiliyoruz. Çevrimiçi dijital ortamda her geçen gün artan rekabet şirketlerin her geçen gün daha profesyonel bir web siteye sahip olmalarını gerektiriyor. 

Web Tasarım Webde yani WWW'de (World Wide Web) görüntülünen web sayflarının tasarımı için yapılan hizmet ve işlemlere denilmektedir. Bir web sitenin sayfa düzeni, mobil uygumluluğu, buton şekli, navigasyonları, resim, metin ve video içeriklerinin belirli bir standart ve uyum içerisinde sayfaya uyarlanmasına web tasarım denilmektedir.

Önerilen Makale Web Tasarım Nedir?


Web Tasarımcı Ne Yapar?

Web Tasarımcı Ne Yapar

Bugün dünyada 600 milyondan fazla web sitesi var ve web tasarımcılar şirketlerin ve organizasyonların pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası haline geldi. Her geçen gün büyüyen web tasarımcı topluluğunun 2028 yılına kadar artan talepler karşısında  %13 daha artması bekleniyor.
Web Tasarımcı bir web sitenin sayfa düzeni ve dış görünüşü ile ilgilenir. Web tasarımcının en temel görevi estetik ve amaca uygun web siteleri tasarlamaktadır. 

Özetle bir web tasarımcı web sitenin dijital tasarımı ile ilgilenir. Web tasarımcı temel olarak web sitenin estetiğine ve sayfa düzenine odaklanır. Website layout olarak bilinen sayfa düzeni grafikleri, yazı tiplerini, boşlukları video vb. zengin medya öğelerini, call to action alanlarını ve navigasyonları içerir. Sayfa düzeni web siteden web siteye değişiklik gösterse de web tasarımın temellerini öğrenmeye başladığınızda nasıl etkileyici sayfa düzeni hazırlanacağı konusunda da bilgi sahibi olacaksınız.

Şimdi web tasarımın ne olduğunu ve web tasarımcının neler yaptığını temel olarak anladığımıza göre profesyonel bir web tasarımcı olmak için sizi nasıl bir yol haritasının beklediğine göz atabilirsiniz. Keyifli ve zorlu bir yolculuk sizi bekliyor olacak.

Önerilen Makale Web Tasarımcı Nedir ve Ne Yapar?

10 Adımda Profesyonel Web Tasarımcı Nasıl Olunur?

1- Web Tasarım Teorisini Öğrenin

Web Tasarım Teorisi

Web tasarıma başlamadan önce web tasarımın temellerini ve teorisini öğrenmek en sağlıklısı olacaktır. Birçok web tasarımcı adayı bu adımı sıkıcı ve gereksiz buldukları için hemen kodlama öğrenmeye ya da tasarım yapmaya başlıyor. Ancak web tasarımın temellerini ve teorisini öğrenerek uzun vadede çok daha hızlı ve başarılı projeler ortaya koyabileceğinizi de unutmayınız.

Yeni bir alanda bir şeyler öğrenmeye başladığımızda ilk önce temel ilkelerini öğrenmek çok önemlidir. İlk önce burada olaya son tüketici gözü ile bakmanız gerekir. Şunu bilmeniz gerekir ki web tasarımı şirketler için değil,  şirketlerin potansiyel müşterileri için sunulan bir hizmettir. Her web sitenin farklı bir görünümü ve farklı bir amacı vardır. 

Web tasarımın esas amaçlarından biri de etkileyici olmasının yanı sıra kullanıcı dostu olmasıdır. Kullanıcı dostu web tasarım ziyaretçisine iyi bir kullanıcı deneyimi sorabilme yeteneğine sahiptir. Web tasarımda renk düzeni, tipografi, boşluk kullanımı ve görsel seçimi konusunda bir tasarım vizyonu edinmeniz gerektiği gibi Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX Design) konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekir. 

UX design ve web tasarım teorileri hakkında Türkçe kitap ve kapsamlı eğitim videosu bulamayabilirsiniz. Bu işi kitaplardan ve eğitim videolarından öğrenmek isterseniz 100’lerce yabancı kaynak sizi bekliyor olacak. Web tasarım ve web geliştirme alanında kariyer yapmak istiyorsanız ingilizcenizi de mutlaka geliştirmeniz gerekecektir. 

 

2- Webin Çalışma Mantığını Öğrenin

Webin Çalışma Prensipleri

Web sitesi tasarlamaya başlamadan önce webin web bir sitenin temel çalışma prensiplerini öğrenin. Evet farkındayım bu gibi konuları birçok web tasarımcı temel seviye dahi bilmiyor. İnsanlar genellikle ilk etapta hemen birkaç photoshop dersi ve HTML CSS ders videosu izleyip web tasarım işlerine başlamak istiyor. bu işte sabırsız ve çok heyecanlı olabilirsiniz. Bir an önce profesyonel web tasarım projeleri tasarlayarak kendinizle gurur duymak istiyor da olabilirsiniz. Ancak şundan emin olun ki işinizin temellerini öğrenmek sizi diğerlerinden ayıracak ve işinizi ve kariyer planlamanızı kesinlikle etkileyecektir. 


Web nasıl çalışır, Web tarayıcısı nasıl çalışır? WWW (World Wide Web) nedir? W3C Nedir? HTTP nedir? URL nedir? Sunucu Nedir ve nasıl çalışır? gibi konularda temel bilgi sahibi olursanız yaptığınız işin arka planında neler olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

 

3- Doğru Araçları ve Kaynakları Tespit Edin

Web Tasarım Programları

Web tasarım konusunda işin temellerini kavradıktan sonra hangi kaynakları ve araçları kullanmanız gerektiğini belirleyin. 
Kullanmanız Gereken Programları Tespit Edin

Adobe Photoshop: Hem web tasarım hem de grafik tasarım alanında dünyada en yaygın kullanılan tasarım programıdır. Adobe’nin resmi sitesinden tüm uygulamaları uygun fiyatlı kampanyaları ile kullanabilirsiniz. Eğer öğrenciyseniz öğrenci başvurusu yaparak çok daha uygun fiyatlara abonelikler satın alabilirsiniz.

Adobe XD : Adobe XD ile hareketli web tasarım sunumları ve web tasarım arayüz çizimleri yapabilirsiniz. 

Sketch: Adobe Photoshop, İllustrator, Sketch gibi programlar hemen hemen her tasarımcının, logo, grafik tasarımı, web tasarımı hazırlamak için günlük hayatta kullandıkları en yaygın programlardır.


Takip Etmeniz Gereken Web Siteleri Tespit Ediniz.
Web tasarım işi ile uğraşıyorsanız her yeni projeye başlamadan önce araştırma ve ilham alacağınız kaynakları belirlemeniz gerekecektir. Tabi birebir aynısını yapmayacaksınız ama bu ön araştırma süreci size tasarım aşamasında hem farklı fikirler sunacak hem de işinizi daha hızlı yapmanızı sağlayacaktır.

Size İlham verecek web siteleri tespit edin ve takipte kalın. Bu web sitelerden bazıları şunlardır;

  • cssdesignawards.com/
  • awwwards.com
  • behance.net
  • dribbble.com
  • themeforest/
  • csswinner.
  • cssreel.com
  • pinterest.com

Yukarıdaki web sitelerinde ilham verici ve etkileyici web sitelerin bulabilirsiniz. Web tasarım vizyonunun gelişmesi için çok fazla etkileyici web site tasarım projesi incelemeniz ve web tasarım trendlerini yakından takip etmeniz gerekir.

Doğru Eğitim Kaynaklarını Tespit Ediniz

  • Youtube, 
  • Udemy, 
  • Coursera, 
  • Css tricks, 
  • Envato tuts+, 
  • MDN Mozilla, 
  • Smashing Magazine, 
  • Medium makaleleri  gibi kaynakları ve eğitim videolarını tespit ederek bütçenize uygun olanları satın alın.
  • Tercih Akademi ile HTML, CSS ve Flexbox Esnek Kutu Modelinin temellerini Öğrenin


4- Kodlamayı Öğrenin

Web Tasarım Kodlama Öğren

Web tasarımcı olarak sadece görsel tasarım ve UI üzerinde mi uzmanlaşmak istiyorsunuz? Freelance bir web tasarımcı olarak çalışma hayatına başlamak istiyorsanız HTML, CSS ve Javascript konularında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.  Tüm web siteler WWW’nin çalışma mantığına göre HTML ve CSS kullanırlar. Dünyadaki web sitelerin %97’si yani neredeyse tamamı javascript kodlarını da içermektedir. 

Web tasarım çalışmalarınızı kendiniz kodlamak istiyorsanız HTML ve CSS konularında tecrübe sahibi sahibi olarak bolca alıştırma yapmanız gerekecektir. Javascript HTML ve CSS’e göre öğrenmesi daha zor bir programlama dilidir. Ancak bu konuda endişelenmenize gerek başlangıç için javascript'in nasıl çalıştığını ve javascript eklentilerini web sayfalarında nasıl kullanabileceğinizi öğrenerek slider, açılır menu, gallery lightbox, popup gibi öğeleri projenize dahil edebileceksiniz.

 

Web Tasarım Kodlama Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

HTML: HTML’in açılımı Hypertext Markup Language dir (Hiper Metin İşaretleme Dili).  HTML bir programlama dili değildir ve belirli kurallar doğrultusunda tasarlanmış bir işaretleme dilidir. HTML öğrenebilirsiniz. tüm web sayfalarının web tarayıcılarında çalışması için HTML kullanması zorunludur. HTML, XHTML ve HTML5 kavramları kafanızı karıştırmasın. Öğrenmeniz gereken tek şey HTML5’tir HTML5 HTML’in en son versiyonudur diğer eski versiyonlar ile kafanızı karıştırmanıza gerek yoktur.. 
HTML bir web sayfasının gövdesini ve iskeletini oluşturur.


Öğrenme Süreci : 1-2 günlük kısa bir süre içerisinde temel ve orta seviye 

Önerilen Makale HTML Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

CSS : CSS → Cascading Style Sheets yani Basamaklı Stil Dosyası anlamına gelir. CSS web sayfası düzenini, renk, tipografi, buton tasarımı vb. özellikleri stillendirmenizi sağlar. Sayfa animasyonları, açılır menü, arka plana resim ekleme geçiş efektleri gibi işlemleri CSS ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Öğrenme Süreci : 1 Ay içerisinde günde 1-2 saat ayırarak CSS ile web sayfası tasarlamaya başlayabilirsiniz. Daha sıkı bir tempo ile çalışırım derseniz 1-2 hafta içerisinde CSS’in temellerine hakim olursunuz.

Önerilen Makale CSS Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

SASS: SASS (Syntactically Awesome Stylesheets ) CSS’i temel seviye de öğrendikten sonra kesinlike SASS’a başlamanzı tavsiye ederim. Günümüzün tüm modern web tasarımcılar CSS yerine SASS kullanıyor. SASS, daha hızlı, daha kolay ve daha düzenlenebilir CSS kodları yazabilirsiniz. Profesyonel web ajansları web tasarımcı ilanlarında genellikle SASS ile kod yazma konusunda tecrübeli adayları aramaktadır. SASS ve CSS neredeyse birbirine çok benzer ancak SASS ile çok daha işlevsel ve hızlı CSS kodları yazacaksınız.

Bunların dışında web tasarımı kodlama alanında daha fazla uzmanlaşmak isterseniz flexbox, Grid CSS ve Bootstrap kütüphanesi ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Önerilen Makale Bootstrap Nedir ve Ne İşe Yarar?


5- Kullanıcı Deneyimi Üzerinde Temel seviyede Bilgi Sahibi Olun

Kullanıcı Deneyimi UX Design

Kullanıcı Deneyimi çok farklı bir uzmanlık alanı olmasına rağmen web tasarımcıların temel seviyede UX kurallarını bilmesi ve uygulaması önemlidir. Kullanıcılarına kötü bir deneyim yaşatan web siteleri amaçlarına ulaşamaz ve istenilen dönüşümleri elde edemezler. Kullanıcı Deneyimi (UX Design) 4 temel disiplini kapsar; Strateji, Etkileşim tasarımı, kullanıcı araştırması ve bilgi mimarisi. Kullanıcı deneyimi hakkında daha fazla bilgi almak için UX Design yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kullanıcı deneyimi konusunda uzmanlaşmak uzun ve tecrübe gerektiren bir konudur. Ancak bu konuda da çok fazla endişelenmenize gerek yok .Web tasarımın temel kavramlarını ve başarılı web sayfalarının tasarım stratejilerini anlayarak kendi web tasarım projelerinizde tasarım öğelerini nasıl tasarlamanız gerektiği konusunda etkili fikirlere sahip olabilirsiniz.

Önerilen Makale Web Tasarımcı ve UX Designer Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

6- Temel SEO Kurallarını Öğrenin

SEO Nedir

SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu web sitlerin Google başta olmak üzere arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayan strateji ve teknikleri içermektedir. Site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere iki farklı alanı bulunmaktadır. 

Web tasarımcı olarak başladığınız kariyerinizde özellikle site içi SEO konusunda temel bilgiye sahip olmanız bir web site tasarlarken olası site içi SEO hatalarının önüne geçmenizi sağlar.

Temel seviye HTML bilgisine sahip olduktan sonra SEO konusunda bilgi sahibi olursanız konuyu çok daha kolay anlayacaksınız. Bir kaç eğitim videosu izledikten sonra site içi SEO konusunda ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Önerilen Makale Arama Motoru Optimizasyonu

 

Neden temel SEO Kavramlarını Bilmenizde Fayda Var?

İster Freelancer bir web tasarımcı olarak çalışın ister bir web ajansında çalışın, arama motorlarının temel çalışma prensibini anlamalı ve site içi SEO konusunda bir web siteyi tasarlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir web ajansında çalışırken belki bu konuda sıkıntı çekmeyebilirsiniz ancak freelancer bir web tasarımcı olarak çalışırken temel SEO kurallarını bilmezseniz müşterinizi çok farklı beklentilere sokabilir ve sonrasında hayal kırıklığına uğratabilirsiniz.

 SEO işi çok farklı ve çok fazla tecrübe gerektiren bir konudur. Bu konuda endişelenmenize gerek yok, Kimse sizden profesyonel bir SEO uzmanı olmanızı beklemeyecektir.  Ancak müşterinizin web sitesini tasarlamadan önce SEO konusunda ne yapacağınızı net bir şekilde anlatırsanız ilerleyen süreçlerde sıkıntı çekmez ve site içi SEO konusunda hata yapmamış olursunuz.

 


7- Web Tasarım Trendlerini Takip Edin

Web Tasarım Trendleri

Web tasarım trendlerini takip edin. Bol bol makale ve içerikler okuyun, Türkiye'deki ve Dünyadaki başarılı web ajansların projelerini takip edin. Sanki bir eleştirmen edası ile web site tasarımlarını inceleyin ve notlar alın.  Web tasarım trendleri ve gelişen teknolojileri takip ederek sürekli güncel kalmanız çok önemlidir. Yeni çıkan özellikleri ve araçları nekadar erken öğrenmeye kullanmaya başlarsanız sektörün gerisinde kalmamış olursunuz.

 

8- Antrenmanlar Şampiyon Yapar

Web Tasarımcı Nasıl Olunur

Şu an belki de çok fazla bilgiye eriştiniz. Ancak uygulama yapmadıkça öğrendiğiniz tüm bilgiler belleğinizden silinecek ve kalıcı olmayacaktır. Bol bol uygulama yapın. İlk başlarda müşteri ya da projeniz olmayabilir. Gerekirse kendiniz çizin ve kodlayın. Web geliştirici araçlarını kullanarak beğendiğiniz web site tasarımlarının nasıl kodlandığını ve hangi CSS ve HTML kodlarını kullandığını keşfedin.

 

9- İletişim Becerilerinizi Geliştirin

İletişim Becerilerinizi Geliştirin

Freelancer bir web tasarımcı olarak çalışıyor iseniz satış yapma ve iletişim becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Denklem aslında çok basit: 
Doğru “İLETİŞİMİ” kuramazsanız “SATIŞ” yapamazsınız.
 “SATIŞ” yapamazsanız “PARA” ve “TECRÜBE” kazanamazsınız. 

Bir web ajansında çalışıyorsanız belki satış yapmak zorunda değilsiniz ama müşterinizin taleplerini ve beklentilerini karşılamak için sürekli toplantılar yapacaksınız. Aynı zamanda proje yöneticisi, front end geliştirici  ve back end web geliştiricileri ile sürekli bir iş birliği içerisinde olmanız gerekecektir.

 

10- Portfolyonuzu Oluşturun

Web Tasarım Portfolyosü Oluştur

Belki ilk başta müşteri edinmekte zorlanabilir ve gerçek bir proje referansı elde edememiş olabilirsiniz. Bu süreçte çevrenizdeki çevrenizdeki tanıdık esnaf ve şirket sahibi kişilere çok cüzi rakamlara hatta domain ve hosting maliyetine web tasarım yapmayı teklif edebilirsiniz. Eminim birçok kişi bu teklifinizi kabul edecektir. Tabi satış yapma konusunda kendinize güveniyorsanız işinizin hakkını verecek bir müşteri bularak 2-3 tane gerçek web tasarım projesi tasarlayabilirsiniz 

Kendiniz için bir web sayfası oluşturma: Kendinize bir web sayfası tasarlayın ve kodayın, CV’nizi ve portfolyonuzu web sitenizde paylaşın. Eğer bir web ajansında çalışmak istiyorsanız iyi bir CV hazırlayarak size uygun ilanlara hemen başvurun.

 


Nasıl Çalışmak İstediğinize Karar Verin

Web Tasarımcı Kariyer Planı

Bundan sonraki adım iş hayatınıza nasıl başlamak istediğinizi sorgulamanızdır. İyi bir usta olmak için iyi bir çıraklık döneminden geçmeniz gerekir. Bir web ajansında mı çalışmak istiyorsunuz, yoksa freelance web tasarımcı olarak mı işinizi başlatmak istiyorsunuz ya da kendi web ajansınızı mı kurmak istiyorsunuz. 

Web ajansı kurmak başlı başına tecrübe ve sermaye gerektiren bir konu olduğu için şimdilik bu seçeneği sonraya bırakmanızı öneririz. İyi bir web tasarım ajansında çalışmaya başlamak size çok büyük tecrübeler katacaktır. Web tasarımcı, grafik tasarımcı ve web geliştirici ekibinden oluşan bir web ajansı ile çalışmaya başlarsanız temelden tüm web süreçlerinin ve satış süreçlerinin nasıl işlediğini anlamış olursunuz. 

Freelance web tasarımcı olarak çalışmak yeni mesleğe yeni başlayacak web tasarımcılar için biraz zor olabilir. Wordpress, joomla vb. içerik yönetim sistemlerine, temel seviye hosting ve cpanel bilgisine de ihtiyacınız olacaktır. Freelance bir web tasarımcı olarak çalıştığınızda her müşteri için hazırladığınız web sitesi tamamen sizin sorumluluğunuzda olacaktır.  

Yeni başlayan web tasarımcılar için önerimiz şu olacaktır. İşe alım sürecini başlatabilmek için başlangıç portfolyosu edinmek ve uygun görülen web ajansları için iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Başlangıçta düşük bir maaş ile başlasanız bile edineceğiniz iş tecrübesi ve bilgi birikimi ile ileride daha büyük ajanslarda çalışabilir ya da kendi işinizi kuracağınız zaman geldiğinde yeterli bilgi birikimine sahip olabilirsiniz.